×

Svečano otvorena najveća šibenska Tvrđava svetog Ivana s edukativnim kampusom

Četvrta i najveća šibenska utvrda završila je s revitalizacijom te je početkom lipnja svečano otvorila svoja vrata posjetiteljima. Osim neprocjenjive kulturne vrijednosti, tvrđava sv. Ivana predstavlja i zanimljiv event prostor s odlično uređenim edukativnim kampusom
Tvrđava svetog Ivana - Šibenik
Tvrđava svetog Ivana - Šibenik

Šibenik, sa svoja dva spomenika s UNESCO-ovog popisa svjetske kulturne baštine, zadnjih godina se prometnuo u jednu od vodećih kulturno - turističkih destinacija u Hrvatskoj koja uspješno spaja tradiciju i moderne tehnologije. Uz odavno poznatu katedralu sv. Jakova, najveći zamašnjak razvoju grada dala je revitalizacija četiri povijesne šibenske tvrđave, tri kopnene i jedne morske.

Početkom lipnja svečano je otvorena zadnja u nizu - Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda, čime je projekt revitalizacije priveden kraju. Od njezine gradnje prošlo je 376 godina, a šest posljednjih posvećeno je temeljitoj obnovi impresivnog zdanja koje se prostire na gotovo 19 tisuća kvadratnih metara. Obnovljenom Tvrđavom sv. Ivana upravljat će Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

Obnova Tvrđave sv. Ivana najveći je ikad dodijeljeni projekt Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Ugovor kojim je Šibenik dobio bespovratna sredstva potpisan je na ljeto 2016. godine, te je nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, nastavljena obnova gradskog fortifikacijskog sustava.

Tvrđava svetog Ivana - Šibenik

"Projekt obnove ove Tvrđave je završio, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal Šibenik postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga da to i ostvarimo" – poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.
Edukativni kampus – obrazovni i event prostorRevitalizacijom sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Posebno je zanimljiv prostor edukativnog kampusa, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u „Kliještima“, a doprinijet će produljenju turističke sezone.

Tvrđava svetog Ivana - Šibenik

Prostor je predviđen za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen je organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave, razmjene i drugih posebnih kulturno-umjetničkih programa i edukacija iz kulturnih i kreativnih industrija. Isto tako, moguće ga je unajmiti za poslovna događanja manjeg opsega te predstavlja atraktivan prostor za organizaciju posebnih događanja.

U kampusu su smještene tri učionice s ukupno 110 sjedećih mjesta, a najveća učionica ima oko 50 sjedećih mjesta. Također, kampus nudi smještajne kapacitete – 14 soba s ukupno 52 ležaja.

Tvrđava svetog Ivana - Šibenik
Revitalizacija područja Tvrđave svetog IvanaProjekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancira ga s čak 41.486.646,05 kuna, dok ostatak sredstava osigurava Grad Šibenik.

Projekt je službeno završen 3. lipnja 2022. godine kada je na Tvrđavi sv. Ivana održana svečanost povodom završetka projekta revitalizacije. Obnovljena Tvrđava tako je otvorila vrata posjetiteljima čime je, nakon obnove Tvrđave svetog Mihovila, Tvrđave Barone i Tvrđave sv. Nikole, kompletirana obnova šibenskog fortifikacijskog sustava.