×

Ublažavanje mjera - dozvoljena veća poslovna događanja uz EU digitalne Covid potvrde

Od 1. srpnja na snagu stupa nova odluka Stožera prema kojoj se dozvoljavaju i događanja veća od 100 sudionika ukoliko svi imaju EU digitalne Covid potvrde
Konferencija
Konferencija
Foto: Pixabay

Nakon što su 28. svibnja ublažene restriktivne mjere te je umjesto 25 dozvoljeno 100 sudionika na javnim događanjima, u lipnju je najavljena nova odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja stupa na snagu 1. srpnja, a traje do 15. srpnja 2021. godine.

Dozvoljeni skupovi do 100 sudionika, a uz Covid potvrde i više

U novoj Odluci ostala je na snazi ista mjera iz svibnja da su dozvoljena sva okupljanja do 100 osoba i za njih nije nužno od sudionika tražiti EU digitalne Covid potvrde, već je obaveza organizatora pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera.

Ono što je novitet jest da je za sva, pa tako i poslovna okupljanja, dozvoljen i već broj sudionika ukoliko svi imaju važeće EU digitalne Covid potvrde, uz prethodno odobrenje lokalnog stožera. Organizatori takvih događanja moraju najkasnije 7 dana prije održavanja stožeru jedinice lokalne samouprave na čijem području će se takvo događanje održati dostaviti obavijest o namjeri organizacije takvog okupljanja, s naznakom mjesta i vremena održavanja te očekivanog broja prisutnih osoba te zatražiti prethodnu suglasnost za održavanje. Nadležni stožer je dužan na takav zahtjev odgovoriti u roku od 3 dana. U Odluci je dodatno naglašeno: „Svim stožerima civilne zaštite jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave daje se uputa da daju prethodnu suglasnost za održavanje svih javnih događanja i okupljanja s više od 100 osoba na jednom mjestu, u skladu s ovom Odlukom.“

Organizatori poslovnih događanja ponovno bez konkretnih uputa

U prethodnim Odlukama stožera velika se pažnja, ali i izuzetak od ograničenja davala kulturnim događanjima, kino projekcijama i sl. U Odluci početkom svibnja najveća pažnja je posvećena vjenčanjima i svadbenim svečanostima za koje su izdane konkretne upute što su sve organizatori dužni učiniti (tražiti Covid potvrde), a onda je tako specificirano i za sportska događanja i natjecanja.  U nijednoj od tih odluka nisu spomenuta konkretno poslovna događanja već se na njih uglavnom primjenjuje opća mjera za okupljanja. Nova odluka se dotakla poslovnih skupova, ali u jednoj kratkoj i šturoj natuknici: „konferencije i kongresi na kojima sudjeluje do 100 osoba mogu se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“.

Dok se turističkoj sezoni pridaje najveća pozornost, poslovni turizam očigledno nije na popisu prioriteta, a dionici hrvatske kongresne industrije nisu zadovoljni takvom situacijom niti suradnjom s Ministarstvom turizma koje je nadležno po tom pitanju. „Moram reći da na žalost, i dosta veliku štetu za sve nas, nismo imali uspjeha objasniti nadležnima kako su poslovni skupovi događanja vrlo niskog rizika. Mjesecima pokušavamo izjednačiti kriterije za poslovna i kulturna događanja, međutim i dalje vrijede različita pravila, ali nadamo se skoroj normalizaciji poslovanja.“, rekla je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma pri HGK.

Na snazi je i dalje ostala zabrana održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima što je s poslovnim događanjima povezano u smislu izlagačkih prostora sponzora. Kanaš ističe kako su upravo sponzorski štandovi vrlo važni za financiranje i funkcioniranje konferencija i kongresa te da se nada da će se i ta mjera uskoro ukinuti.

Na pitanje radi li se na konkretnim uputama za organizatore poslovnih događanja Kanaš je rekla: „Znam da su upute u izradi, vidjela sam prvi nacrt na koji smo poslali svoje komentare, međutim to jako dugo traje. Nadam se da će biti objavljenje do 01. srpnja kad nove mjere stupaju na snagu.“

Za sada još uvijek nije objavljeno više detalja za poslovne skupove, a više informacija o najnovijoj odluci Stožera civilne zaštite RH možete pročitati ovdje.