×

Kriza i dalje smanjuje broj blagdanskih domjenaka

U razdoblju od 17. do 27. prosinca proveli smo istraživanje o utjecaju gospodarske krize na održavanje blagdanskih domjenaka i drugih prigodnih poslovnih druženja. Rezultati su pokazali da kriza i dalje ima negativan utjecaj na održavanje božićnih domjenaka jer je većina tvrtki i ove godine štedjela na tom segmentu poslovanja.

Prema prikupljenim podacima, većina hotela (njih 54%) ove godine bilježi manji broj božićnih domjenaka nego prošle, dok je kod 40% hotela broj domjenaka ostao na prošlogodišnjoj razini. Tek 6% hotela iskazalo je porast u odnosu na prošlu godinu. Negativan trend vlada i po pitanju potrošnje, pa tako čak 60% hotela bilježi pad potrošnje, 33% ih je ostalo na razini 2009.-e, a svega 7% je zabilježilo rast potrošnje na blagdanskim događanjima.

Pad potrošnje posljedica je štednje, koja se prije svega očituje u smanjivanju broja uzvanika, za što se organizatori odlučuju u 39% slučajeva. Stoga i ne čudi podatak da 80% domjenaka ima manje od 100 uzvanika. Osim na broju uzvanika, štedjelo se i na ostalim segmentima organizacije domjenka (odabir jeftinijih menija, manja količina pića), a štednja je nešto izraženija kod glazbenih i zabavnih sadržaja (20% odgovora).

istrazivanje
Inače, podaci o potrošnji govore da su organizatori domjenaka najčešće (u 69% slučajeva) trošili 100-200kn po gostu, dok je manji broj onih (18%) koji su priredili malo raskošniji stol i potrošili 200-300kn. Na najskromnije domjenke sa potrošnjom manjom od 100kn po gostu otpada 13%.

Kao glavni uzrok ovakvog stanja većina hotelijera (njih 74%) navodi aktualnu gospodarsku situaciju, a zanimljivo je da 14% ispitanih razlog vidi u rastućem trendu društveno odgovornog poslovanja, pri čemu tvrtke sredstva namijenjena za poslovne poklone i domjenke preusmjeravaju u humanitarne svrhe.


„S obzirom na stanje u gospodarstvu, ne iznenađuje nastavak negativnog trenda smanjenja blagdanskih domjenaka, koji je započeo još 2008. godine. Nažalost, tvrtke i dalje provode programe štednje, a posljedica toga je i smanjivanje izdataka za blagdanska druženja sa zaposlenicima, klijentima i partnerima.

Iako je tu riječ o kratkoročnoj uštedi, dugoročno gledano, izgradnja odnosa sa poslovnim partnerima od iznimne je važnosti. U neformalnoj, opuštenoj atmosferi lakše se sklapaju nova poznanstva, a ona kasnije često urode uspješnim poslovnim odnosom. Stoga savjetujemo tvrtkama da dvaput razmisle prije nego odluče uštedjeti na svom idućem božićnom domjenku.", izjavila je Daniela Kos, voditeljica portala PoslovniTurizam.


Osim božićnih domjenaka i zabava, istraživanje je obuhvatilo i temu dočeka Nove godine, pri čemu 75% hotela koji su sudjelovali u istraživanju organizira tradicionalni novogodišnji doček. No, i u ovom segmentu je također zabilježen značajan pad rezervacija u odnosu na prošlu godinu (60% slučajeva), dok je 40% ispitanika odgovorilo da je broj rezervacija ostao na prošlogodišnjoj razini. Najveći broj rezervacija (80%) došao je od strane domaćih gostiju, dok se očekuje 20% stranih gostiju.