×

Uključite se u forum o novoj strategiji turizma

Glavni plan i Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske kao temelj turističkog razvoja do 2020. godine, temeljni je dokument našeg turizma, čije se donošenje očekuje do 2013. Izrađuje ju Institut za turizam, a pozvamo vas da se uključite u rapravu!
Uključite se u forum o novoj strategiji turizma

U lipnju su ministar turizma Damir Bajs i ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak potpisali Ugovor za izradu razvojno-istraživačkog projekta "Glavni plan i Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske" kao temelj turističkog razvoja do 2020. godine, vrijednog 4,5 milijuna kuna.

Dokument bi trebao biti dovršen u idućih godinu i pol dana, a usmjeren je na stvaranje nove razvojne vizije hrvatskog turizma temeljene na principima održivog razvoja i u skladu s kvalitetom resursa kojima Hrvatska raspolaže te na snažniji razvoj kontinentalnog turizma.

"Ova strategija trebala bi jasno definirati što se od turizma u Hrvatskoj želi i može očekivati, aktivnosti koje bi trebala provesti tijela državne uprave, kao i ključne razvojne projekte" - kazao je voditelj projekta dr. Siniša Horak iz Instituta za turizam.

Strategija turizma također će predstavljati osnovu za razne mogućnosti povlačenja sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, već od lipnja 2013. godine. Ta sredstva prelazit će oko 1,2 milijarde kuna na godišnjoj razini tj. oko 150 milijuna eura bespovratnih potpora za razvoj konkurentnosti hrvatskog turizma. Stoga je izrazito važno dobro pripremiti glavni strateški dokument hrvatskog turizma, odnosno već sada početi razmišljati o mogućim projektima i ulaganjima u turizam, koja se mogu financirati većim dijelom iz europskih sredstava.

Pozicija kongresnog turizma?
Između ostalog, strategija bi trebala jasno odrediti koji će to oblici turizma činiti okosnicu budućeg razvoja i ulaganja. To se odnosi i na poziciju kongresnog turizma. Koliko će biti važna uloga kongresnog turizma u ukupnim turističkim kretanjima, kada i koliko će se ulagati u razvoj upravo ovog oblika turizma, koje bi zakone trebalo mijenjati ili prilagoditi kako bi se kongresni turizam bolje uključio u našu turističku ponudu… - sve su to pitanja na koja bi odgovor trebala dati nova strategija. No, sami profesionalci u industriji bi trebali potaknuti ta pitanja.

Kako su u Institutu za turizam najavili, u izradi dokumenta sudjelovat će multidisciplinarni tim stručnjaka te, putem strateških radionica, fokus grupa i dubinskih intervjua, i svi relevantni dionici turističkog razvoja Hrvatske.

Stoga je Institut postavio na svoje web stranice forum za uključenje u raspravu. Pri tome navode:  Vaše priloge redovito ćemo pratiti, analizirati i, prema mogućnosti, ugraditi u Strategiju.

Stoga, nemojte svoje mišljenje držati za sebe, uključite se u raspravu i pridonesite kvalitetnom pozicioniranju kongresnog turizma u budućoj strategiji, koju tako željeno iščekujemo.