×

Unatoč krizi, u 2012. očekujemo rast u turizmu

U susret 2012. godini, upitali smo tri čelnika hrvatskih turističkih kompanija kakva su njihova očekivanja i planovi za narednu turističku sezonu.
Unatoč krizi, u 2012. očekujemo rast u turizmu

Igor Šehanović - Liburnia Riviera Hoteli

Što očekujete od turističke 2012., u Hrvatskoj i svijetu?

Na rezultate turističke sezone 2012., ali i u sljedećih nekoliko godina, dominantno će utjecati stanje u zemljama EU. Najave moguće recesije s duplim dnom, produbljenje financijske krize u EU te nemogućnost bržeg oporavka gospodarstava i država EU, čiji su građani naši najbrojniji gosti, mogu izazvati smanjenje u budžetima kućanstava tih zemalja i povećati njihove rizike, od gubitka posla i slično. Prethodno bi moglo utjecati na smanjenje potražnje za turističkim proizvodima i uslugama.

No, smatram da u Hrvatskoj u svakoj destinaciji, svakom turističkom proizvodu te svakom turističkom subjektu postoji veliki potencijal za unapređenje i razvoj. Ukoliko dio tog potencijala bude svake godine i realiziran, tada je moguće anulirati efekte globalne krize te postići bolje rezultate nego 2012. godine.

Koja su Vaša očekivanja u Liburnia Riviera Hotelima, po pitanju vlastitog rasta u 2012., investicija te kretanja različitih segmenata gostiju?
Slijedom navedenog, mi ćemo u Liburnia Riviera Hotelima, za razliku od 2011. kada je investirano oko 5 milijuna kuna, u 2012. investirati oko 35 milijuna kuna, a za 2013. upravo sada istražujemo tržište i pravimo studije isplativosti za investicije u visini od 60 do 80 milijuna kuna. Politika financiranja investicija bit će konzervativna, čime ćemo bitno smanjiti rizike za LRH, tako da će se investicije za 2012. i 2013. godinu u iznosu od oko 95 do 115 milijuna kuna, financirati s oko 65% vlastitih sredstava i oko 35% kreditima. Na strani prihoda, u 2012. nastavljamo supstituciju gostiju, gdje postižemo niže prodajne cijene iz alotmanskog kanala s gostima iz individualnog i kongresnog kanala, gdje postižemo bitno više cijene. Stoga će prihodi smještaja individualnih gostiju rasti za oko 24%, a kongresnih gostiju za oko 37% u odnosu na 2011. godinu. EBTD (neto dobit plus amortizacija) je u 2011. porasla u odnosu na 2010. za oko 100%, dok će u 2012. u odnosu na 2011. rasti za oko 35%.

 

Jako Andabak - Bluesun Hotels & Resorts

Koja su Vaša očekivanja od turističke sezone 2012., u Hrvatskoj i svijetu?
Obzirom da je 2011. godina za Hrvatsku bila izuzetno uspješna, nadamo se da će 2012. biti jednako dobra. Usprkos krizi, porast turističkih putovanja u svijetu se nastavlja, a Hrvatska kao destinacija je u trendu. Najviše očekujemo od njemačkog i ruskog tržišta.

Što očekujete u Bluesun hotels & resorts, po pitanju vlastitog rasta u 2012., investicija te kretanja u dolascima različitih segmenata gostiju?
Promjene koje očekujemo u 2012. godini odnose se na način rezerviranja odmora, gdje očekujemo porast gostiju koji koriste internet za odabir i kupnju putovanja. Tu nam u prilog ide i pozitivan razvoj svijesti turista o Hrvatskoj, pa očekujemo više individualnih gostiju iz cijeloga svijeta.

Dokaz da kao zemlja idemo u tom smjeru su nove avio veze, koje osim organiziranih chartera obuhvaćaju i redovne sezonske linije, povećavajući dostupnost Hrvatske, a tako i naših destinacija u Bolu, Brelima, Tučepi i Starigrad- Paklenici.

Ističemo nove veze avio kompanija SAS i Iberia-e, nisko tarifnog Easyjeta planirane za 2012. prema zračnoj luci Split, pri čemu imamo priliku dio individualnih gostiju privući iz nama novih tržišta poput Španjolske i Skandinavskih zemalja. Uvođenje linije Beograd – Split, kao i prva pojava utjecajnog low costera Easyjet na liniji Berlin – Split, pozitivni su signali za 2012.

  Denis Jukić - Atlas d.d.

Koja su Vaša očekivanja od turističke sezone 2012., u Hrvatskoj i svijetu?
Zahvaljujući velikom potencijalu Hrvatske kao turističke destinacije, Atlas, kao i naši poslovni partneri, očekuje porast broja putnika na destinacijama u Hrvatskoj. Sukladno tome, postavljen je i veći broj charter letova za 2012. godinu, a strateška zadaća Atlasa kao vodećeg domaćina u Hrvatskoj je gostima pružiti osjećaj gostoljubivosti i pokazati ono najbolje od cijele Hrvatske. Usprkos složenosti cjelokupne ekonomske situacije, svjetski turizam u 2012. godini može ostvariti određene stope rasta.

Što očekujete u Atlasu, po pitanju vlastitog rasta u 2012., investicija te kretanja u dolascima različitih segmenata gostiju?
U 2011. godini završili smo proces restrukturiranja Atlasa, kao vodeće turističke agencije u regiji, i ostvarili preduvjete za rast od 8% u 2012. Planirani rast prvenstveno je uvjetovan novim produktima koje promoviramo za 2012. godinu, a predviđen je i porast na segmentima izleta, posebnih produkata, vođenih tura i ostalih usluga indirektno vezanih uz smještaj. Investiranja smo usmjerili u nove sadržaje u segmentu krstarenja, proširivanje ponude smještaja izvan hotelske ponude (vila, malih obiteljskih hotela…), turističke ponude kontinentalne Hrvatske, enološke ponude na destinacijama Istre, Dalmacije, Slavonije i Baranje. Naravno, cijela priča ne bi bila potpuna bez stalnog rada na kanalima prodaje - novom online kanalu, kao i vlastitoj prodajnoj mreži i mreži Atlasovih partnera.