×

Zagreb s većim turističkim porastima od ukupnog turizma

U Zagrebu je u prvih deset mjeseci ove godine boravilo 639 tisuća turista koji su ostvarili 1,02 milijuna noćenja, što su porasti od 10,5 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Zagreb
Zagreb

Pokazuju to podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, po kojima je i u listopadu ove godine u Zagrebu bilo više turista nego u istom mjesecu prošle godine, i to 7,4 posto više ili njih 64 tisuće.

Još veći porast od 15,3 posto ostvaren je u listopadu u Zagrebu sa 110,1 tisuća noćenja.

Porasti dolazaka i noćenja u Zagrebu su u deset mjeseci ove godine u postotcima i nešto veći nego općenito u hrvatskom turizmu koji je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, ostvario rast dolazaka za 8,2 posto, a noćenja za 7 posto u odnosu na deset mjeseci prošle godine.

Poraste su u Zagrebu u deset mjeseci ostvarili i domaći i strani turisti, pri čemu su strani uobičajeno činili većinu tog prometa.

Došlo ih je 493,3 tisuće ili 13,4 posto više, a ostvarili su 10,4 posto više noćenja ili 784,1 tisuću.

Domaćih je turista u Zagrebu bilo 145,6 tisuća ili 2 posto više nego u lanjskih deset mjeseci, a porast od 4 posto ostvarili su s 241,1 tisućom noćenja.

Nešto malo više od po 80 posto ukupnih dolazaka i noćenja u prvih deset mjeseci ove godine u Zagrebu je realizirano u 45 hotela, koji su time zabilježili poraste od 11 i gotovo 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Porast dolazaka i noćenja zabilježili su i drugi smještajni objekti u Zagreb, među kojima je posebno zanimljiv porast od po 28 posto u dolascima i noćenjima u privatnom smještaju, te od po 2 posto u devet hostela.

Prema načinu dolaska većina turista, 482,6 tisuća ili 2 posto više nego lani u Zagreb je tijekom deset mjeseci ove godine stiglo individualno, a ti su turisti ostvarili i većinu noćenja, 771,5 tisuća ili 3 posto više.

Ipak, znatno veći porasti dolazaka i noćenja, od čak 49,2 i 32,2 posto, u Zagrebu je zabilježeno s 156,4 tisuće dolazaka i 254 tisuće noćenja turista koji su došli organizirano.