×

Bajs: Posezona se odvija očekivano

Turistička posezona u Hrvatskoj se unatoč kiši odvija očekivano i mogla bi biti vrlo slična onoj iz prošle godine.
Bajs: Posezona se odvija očekivano

Turistička posezona u Hrvatskoj se unatoč kiši odvija očekivano i mogla bi biti vrlo slična onoj iz prošle godine, kao i cijela ova godina, a s obzirom da se već sada prognozira kako će iduća 2011. za turizam biti vrlo zahtjevna i teška godina najvažnije se dobro pripremiti i pravodobno, što ranije, objaviti programe mjera za iduću godinu, rekao je danas ministar turizma Damir Bajs u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje prilikom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

U vezi turističke posezone koja je u tijeku ministar je posebno naglasio da organizirane grupe dolaze, da ugovori potpisani s putničkim agencijama djeluju te da je to zapravo adut hrvatskog turizma za ovu godinu. O idućoj godini ponovio je kako se očekuje da će to biti teška za europski, pa i hrvatski turizam te da je to temeljem dosadašnjih rezultata ove godine prognozirala i Svjetska turistička organizacija - UNWTO.

Po njihovim predviđanjima Europa bi iduće godine mogla imati porast do 2 posto, ali samo u turističkim dolascima, dok bi u noćenjima i općenito u prihodima mogla stagnirati odnosno ostati na ovogodišnjoj razini. Hrvatska će se u takvim okolnostima, i uz nacionalna ulaganja konkurenata poput Francuske, Italije i drugih zemalja, od iduće godina naći i u konkurenciji s mjerama za turizam na razini EU-a, kazao je ministar Bajs.

Objasnivši da od iduće godine EU zbog pada europskog turizma u svjetskim okvirima kreće s posebnim programom skupne potpore zemljama članicama, ministar je dodao i da se udjel Europe u svjetskom turizmu zadnje dvije godine smanjio ispod 50 posto.

Mjere potpora EU za turizam zemalja članica sigurno će uz ostale okolnosti na turističkim tržištima utjecati na konkurentnost hrvatskog turizma, jer su, kako je kazao ministar, 'uperene' protiv svih koji nisu članice EU-a, dakle i prema Hrvatskoj. Imajući sve to u vidu hrvatskom turizmu za iduću je godinu najvažnija dobra i pravodobna priprema te program mjera koji se ovih dana dovršavaju.

Mjere će naravno ovisiti o proračunskim sredstvima Ministarstva turizma za iduću godinu o čemu je još rano govoriti, ali svakako će dosta toga, kao i ove godine, biti u suradnji s privatnim sektorom. Vjeruje i da će se mjere, bar većina njih, moći objaviti za oko mjesec dana, po čemu će, po ocjeni ministra, Hrvatska biti među prvima od konkurentskih zemalja.