×

Bolji smo od Grčke i Turske u promidžbi, ali za Srbe preskupi

Hrvatski turistički spotovi vrte se na programima, o ljetovanju u Hrvatskoj se priča, no Bajsova kampanja poklopila se s padom kupovne moći Srba.

Snažnom promidžbenom kampanjom Hrvatska u Srbiji trenutačno tuče sve konkurente. Beograd je oblijepljen plakatima “Tako lepa, a tako blizu”, hrvatski turistički spotovi vrte se na srpskim programima, o ljetovanju u Hrvatskoj se priča. Upravo onako kako su ministar Damir Bajs i šef HTZ-a Niko Bulić i zamislili hrvatski turistički udar na Srbiju 2010. Grčka, Turska, Crna Gora, Tunis posve su u sjeni. Hrvatsko more bi u drugi plan mogla pogurati samo kampanja domaćeg, srbijanskog turizma koja uskoro kreće pod motom “Moja zemlja, moje putovanje”, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije.

Hoće li se hrvatskih 1,7 milijun kuna za turističku promociju u Srbiji (u 2010. se na oglašavanje ukupno troši 84 milijuna) isplatiti jadranskim domaćinima? Bajsovim naporima da ovoga ljeta na našu obalu dovede sto tisuća srpskih gostiju (tridesetak tisuća više nego lani) malo što ide na ruku. Cjenovnu utrku s Grčkom, Turskom ili Tunisom hrvatski hoteli već godinama gube, a kupovna je moć u Srbiji u međuvremenu još pala. Od Grčke, u čiji se privatni smještaj već sada iz Srbije može za sto eura, očekuje se da zbog velike dužničke krize i dodatno snizi cijene. Crna Gora, s druge strane, za 99 eura daje i sedam dana u privatnom smještaju i povratnu kartu vlakom. Za one kojima novac ne igra ulogu, pak, ukidanjem viza široko su se otvorila vrata talijanskih, španjolskih i drugih atraktivnih zapadnoeuropskih destinacija, kojih su se zaželjeli i više od hrvatske obale.

- Zbog jake promocije u Hrvatskoj će sigurno ljetovati nešto više Srba nego lani, ali plan o 100.000 mi zvuči dosta ambiciozno - smatra Aleksandar Šuša iz Turističke organizacije Srbije. - Hrvatska ponuda još uvijek počiva uglavnom na hotelima. A odavde se, recimo, može u hotel sa pet zvjezdica u Tursku, all inclusive ponuda, s aqua parkom, za 25 eura po danu, a na hrvatskoj obali toga nema ispod 80 ili 90 eura po danu.

U beogradskoj putničkoj agenciji Jolly Travel vele da ljudi dosta zovu i raspituju se, ali da se zasad ljetovanje u Hrvatskoj ne prodaje ništa bolje nego lani u isto vrijeme, kad je promocija bila neuporedivo skromnija.

- Nadali smo se da će uz ovako snažnu promociju i poziv vašeg ministra turizma našim građanima prodaja ići bolje. Međutim, zasad je kao lani; ponajbolje idu Istra i Kvarner, uglavnom se zanimaju parovi, društva od dvoje, troje i sl., a obitelji s djecom oklijevaju, No, ovo je tržište nepredvidivo, Srbi odlučuju u zadnji tren, pa se možda na kraju i iznenadimo brojkama - veli Nebojša Stikić, produkt manadžer u Jolly Travelu.