×

Crna Gora očekuje da će turistička sezona biti na razini rekordne 2008.

U Podgorici se pribojavaju da će se ostvariti prognoze da Srbi ove godine neće ljetovati u toj državi
Crna Gora, Budva
Crna Gora, Budva

Turistički radnici u Crnoj Gori uvjereni su da će i ova "krizna" godina, baš kao i prošla, završiti na razini rekordne sezone iz 2008. godine. Tada je zabilježen posjet od 1,2 milijuna turista i 7,5 milijuna noćenja. Premda se prethodnih godina uporno forsirala teza da se Crna Gora treba okrenuti elitnom turizmu, ove je godine došlo do zaokreta i naglasak je stavljen na masovni turizam. Crnu Goru zapravo zanimaju gosti iz regije koji imaju slabiju platežnu moć, ali čine 60 posto gostiju.

Specijalni kuponi

Nacionalna turistička organizacija (NTO) i ministarstvo turizma Crne Gore pokrenuli su akciju nižih paket aranžmana. U travnju i svibnju te u rujnu i kolovozu gosti koji dođu u Crnu Goru preko turističkih organizacija aranžman za sedam noćenja platit će između 42 i 49 eura, dok će ta cijena u srpnju i kolovozu iznositi od 70 do 77 eura. Također su uključeni i specijalni kuponi koji omogućavaju deset posto niže cijene u restoranima i hotelima.

Jeftino vlakom

Prijevoz iz država u regiji dogovoren je po znatno nižim cijenama od uobičajenih. Neka prijevoznička poduzeća organizirat će transport iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije i po dvostruko nižim cijenama. Željeznice Crne Gore i Srbije uvode specijalne turističke vlakove na relaciji Beograd-Bar u kojima će cijene biti niže 40 posto. Hoteli najviše kategorijena koje u ukupnoj ponudi otpada 18 posto zadržat će cijene na prošlogodišnjoj razini. Međutim, menadžment najluksuznijeg crnogorskog hotela Splendid u Bečićima odlučio se na sniženje od 25 posto. Iz Srbije, od kuda tradicionalnodolazi najveći broj turista ove godine stižu loše najave. Po istraživanjima,od ukupnog broja turista iz te zemlje, koji organizirano idu na ljetovanje, samo tri posto odlučilo se za Crnu Gori. Međutim, u NTO Crne Gore kažu da ih taj podatak ne zabrinjava i da, ipak, najviše gostiju očekuju iz Srbije koji će na Crnogorsko primorje stići u vlastitom aranžmanu