×

Dizajnom do identiteta: 100% hrvatska hotelska soba

Što mislite, koliko je vremena potrebno za opremanje prosječne hotelske sobe ili privatnog apartmana? Koliko dobavljača trebate kontaktirati ne biste li nabavili cjelokupan namještaj? Mogu li hrvatske tvrtke proizvesti kvalitetan i dizajnom privlačan interijer za hotele i apartmane? Mogu, itekako!
"Zelena" eko hotelska soba
"Zelena" eko hotelska soba

Nedavno je javnosti predstavljen inovativan projekt «Dizajnom do identiteta – hrvatska hotelska soba», nastao u suradnji mladih studenata dizajna s Arhitektonskog fakulteta i klastera Hrvatski interijeri, koji okuplja vodeće hrvatske proizvođače namještaja. Izvanrednim spojem svježih ideja mladih dizajnera i postojeće proizvodne infrastrukture, projekt će u konačnici rezultirati hotelskim sobama u potpunosti kreiranim i proizvedenim u Hrvatskoj. Time se teži stvaranju brenda hrvatske hotelske sobe i novom identitetu hrvatskog turizma, s nizom koristi za hotelijere i vlasnike turističkih kapaciteta, ali i ostale sudionike u turističkoj industriji.

Sobe će biti prvi put izložene na jesenskim sajmovima Ambienta i Saso te u maloprodaji Concordia namještaja na Zagrebačkom velesajmu, gdje će se moći i kupiti gotova rješenja za sedam tipova soba. Više o ovom zanimljivom projektu, koji je konačno iz faze ideje došao u fazu proizvodnje i uskoro komercijalizacije, otkrili su nam Mladen Orešić, profesor dizajna na Arhitektonskom fakultetu i voditelj grupe studenata koji su osmislili izgled soba, te Tatjana Kos, direktorica klastera Hrvatski interijeri.

Business soba

„Suradnja Hrvatskih interijera sa studentima prof. Orešića započela je 2009. godine na sajmu Ambienta, projektom „Drvo je prvo“, a nastavili smo je prošle godine projektom „Dizajnom do branda“. Kod nas postoji određeni dio proizvođača namještaja i opreme koji su odlučili krenuti putem dizajna i kvalitete, inovativnosti i stvaranja branda i koji shvaćaju važnost dizajna u cjelokupnoj prezentaciji proizvoda. No, veliki je problem bio nedostatak distributera koji bi takve proizvode prodavao jer većina salona namještaja uglavnom pribjegava uvozu jeftinog ili pak onog ekskluzivnog namještaja. Prije nekoliko mjeseci konačno smo dobili i partnera u distribuciji, tvrtku Concordia. S godinama se izgubilo povjerenje u mogućnost proizvodnje kvalitetnog domaćeg namještaja, a naš je cilj vratiti to povjerenje potrošača“, rekla je Tatjana Kos. Profesor Orešić dodaje: „Dizajn je pitanje povjerenja i kontinuiteta, a oboje smo bili izgubili posljednjih dvadeset godina. No, proizvod se razvija kontinuirano i vremenom postaje brend, dok dobar dizajn mora zadovoljiti potrebe tržišta“.

Friendly soba

Hoteli prije svih teže standardizaciji usluge, no standardi postoje da se prilagođavaju vremenu. Tako smo u stvaranju hrvatske sobe išli za konceptom - manje prostora, više usluge, sobom koja će pružati jednostavna inteligentna rješenja, posebno u slučaju poslovne sobe.


Novi tip gostiju želi upoznati autohtonu kulturu zemlje u koju dolazi, počevši od arhitekture i lokalnih običaja, do ponude gastronomskih proizvoda, zatim domaćih suvenira, kozmetike… to je potrošač novih životnih stilova. „Većina naših hotela i objekata nema prepoznatljiv identitet, koji bi komunicirao s njihovim okruženjem i vrijednostima zajednice. Ovaj projekt će poticati suradnju hrvatskih proizvođača te nastojati uključivati lokalnu zajednicu, kako bismo gostima ponudili „turizam doživljaja“ i ugodan boravak u Hrvatskoj, koji će dugo pamtiti.", uvjeren je prof. Orešić.



Sedam tipova soba
Na raspolaganju je sedam gotovih rješenja hotelskih soba ili apartmana, a kategorije soba su:
• «dizajn frei» - sistem samostojećeg namještaja za apartmanski smještaj i hotelske sobe ***/****
• hotelska soba za eko turizam – «zelena» soba s eko namještajem
• luksuzna hotelska soba *****
• hotelska soba meetings-business hotela small&friendly kategorije – namijenjena poslovnim, odnosno „city break“ putnicima, odlikuje se maksimalnom iskorištenošću prostora, u „techno-friendly“ okruženju
• hotelska soba za zdravstveni turizam
• sistemi namještaja za hostele

Sobe su u potpunosti opremljene te su modularne, odnosno prilagodljive postojećoj arhitekturi sobe ili apartmana. Jedino je u slučaju poslovne sobe, koja ima svoje specifičnosti, idealno rješenje prilikom projektiranja arhitekturu prostora prilagoditi specifikacijama sobe.

Wellness soba


Koristi za investitore u turizmu
• osigurana je cjelokupna usluga - od projektiranja do uređenja kompletnog interijera, uključivo rasvjetu, tepihe, zavjese, posteljinu…
• svaki investitor može odabrati različite cjenovne razrede (osnovnu i dodatnu opremu, čak i onu ekskluzivnu), dizajn, materijale, proizvođače
• koncept „sve na jednom mjestu“ donosi uštedu vremena, čini dostupnim sve potrebne informacije i kalkulacije troškova
• osiguran je post-prodajni servis

Ovo je prvi projekt koji okuplja hrvatske dizajnere i proizvođače kompletne opreme za turistički sektor, s velikim potencijalom izvoza. Projekt su podržali MINT, HGK, Institut turizam, a sprema se suradnja i sa strukovnim udruženjima, kao što je OMH. Vlasnik projekta, Hrvatski interijeri, predstavit će ga u županijskim gospodarskim komorama, gdje će nastojati okupiti što veći broj hotelijera i ostalih investitora u turizmu te im prezentirati koristi koje donosi svim uključenim stranama.

Ukoliko ste znatiželjni kako sobe izgledaju uživo, možete ih pogledati na sajmu Ambienta u Zagrebu i na Danima hrvatskog turizma 19.-21. listopada u Šibeniku, a nakon toga u salonima Concordia namještaja.