×

Dubai samo dva mjesta na ljestvici skuplji od Hrvatske

U istraživanju koje je provela internetska stranica Skyscanner o cijenama turističkih destinacija, Hrvatska je zauzela 15. mjesto najskupljih zemalja na svijetu. Dubai je ustvari samo dva mjesta na ljestvici skuplji od Hrvatske, te se nalazi na 12. mjestu.
Dubai samo dva mjesta na ljestvici skuplji od Hrvatske

Isto istraživanje, naime, pokazalo je kako se Hrvatsku općenito percipira kao jeftiniju zemlju; na ljestvici je 23. od ukupno 30 zemalja. Francuska je najskuplja destinacija za odmor, unatoč tome što javnost smatra kako je jeftinija od skandinavskih zemalja, Dubaija i Japana. Kako javlja britanski Guardian, u istraživanju su se uspoređivale cijene kave, pive, obroka, hotelskog smještaja i rent-a-cara. Najjeftinija turistička destinacija je Cipar, a slijede ga Grčka i Južna Afrika. Ako se uključe troškovi leta, Cipar i Grčka i dalje su najprihvatljivije destinacije, a slijedi ih Maroko.

Preko 1500 anketiranih britanaca je ocjenjivalo skupoću destinacija. Među najvećim pogreškama je Meksiko, za kojeg se smatra da je izuzetno povoljan, međutim nalazi se među deset najskupljih odmora na svijetu. Veliko iznenađenje je Dubai, kojeg se zbog imidža igrališta za milijardere ocijenilo kao petom najskupljom turističkom destinacijom. Dubai je ustvari samo dva mjesta na ljestvici skuplji od Hrvatske, te se nalazi na 12.mjestu. Mjesto iza po skupoći zauzima Švedska koju se krivo percipira kao najskuplju zemlju na svijetu za odmor.

-Istraživanje pokazuje koliko je važno uzeti u obzir sve skrivene i manje očite troškove kada se planira odmor. Potrošači ne trebaju pretpostaviti da je neka zemlja skupa ili jeftina samo po glasinama. To je pogotovo važno kada se u trošak odmora treba ubrojiti let zrakoplovom. Tablica je u cijelosti dostupna na www.guardian.co.uk