×

EU će dovesti više turista, ali ove sezone još ne

Turističkoj branši cilj je ponoviti lanjsku sezonu, a presudit će svibanj, jedini mjesec u kojem bi se rezultati mogli popraviti.
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Neki hrvatski turistički radnici, koji rade u inozemstvu, prošlog su se tjedna inspirirani rezultatom referenduma u Hrvatskoj javljali na telefon s: “Halo, ovdje Europa!” Većina je u branši nakon referendumske nedjelje i odahnula. Čvrsto vjeruju da dugoročno s Europskom unijom za hrvatski turizam počinju (još) bolji dani.

– Njemačka javnost, obični ljudi, jako cijene hrvatsko “da” za EU u trenutku kada Uniji ne ide najbolje. To se tumači kao pružena ruka partnera, ne kao pokušaj da se Hrvatska zakvači na tuđu grbaču – kaže Selimir Ognjenović, direktor njemačkog ID Riva toursa, koji vjeruje da će radi novoprobuđenih simpatija u Hrvatsku poželjeti i neki Nijemci koji dosad nisu bili.

Višestruka korist

Optimističan je i šef Kompasa Ivan Pukšar.

– Sve zemlje koje su prošlih godina ulazile u EU u turizmu su osjetile značajan boljitak pa vjerujem da će i Hrvatska – kaže Pukšar.

U višestruke koristi uvjeren je i Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Veli da je referendumski rezultat poruka kako Hrvatska prihvaća i turističko-ugostiteljske standarde koje europski turist očekuje.

– A najviše koristi bit će kad uđemo u schengenski režim, koji će ubrzati i pojednostaviti protok na granici – govori N. Pinezić.

Krčki hotelijer Mario Jantol manje je optimističan.

– EU za naš turizam nije dobra vijest sama po sebi – smatra direktor Hotela Baška M. Jantol. – Uspjeh prije svega ovisi o nama, kako pripremimo sezonu...

A u ovogodišnju branša ulazi kao da hoda po jajima. S odličnim vijestima o dvocifrenom rastu hotelskih i kamp-rezervacija iz prvih tjedana 2012. nitko se ne usudi hvaliti. Turistički radnici zadivljeni uspjehom lanjske sezone – i to svi, od ministra do predstavnika cehovskih udruga – nemaju puno vjere da ova može biti bolja.

Bit će ovo teška godina

“Lani se sve poklopilo, od dobrog rasporeda praznika, lijepog vremena, činjenice da su se našoj obali okrenuli i mnogi koji su odustali od južnoafričkih zemalja. Teško da se to može ponoviti dvaput za redom...”, najčešći je odgovor na pitanje zašto hrvatske turističke ambicije, dok Europa očekuje rast od četiri posto, završavaju na ponavljanju lanjskih rezultata. Prošlotjedna, pak, odluka o sniženju PDV-a tek od početka iduće godine dodatno je naborala čelo hrvatskim turističkim radnicima.

– Ova će godina biti složena za turistički sektor. Neovisno o nekim “spektakularnim” medijskim najavama, prerano je za slavlje jer se godina mora odraditi koncentrirano i odgovorno da bi rezultat bio na lanjskoj razini. Odgoda primjene snižene stope PDV-a i povećanje stope na 25% dodatno će negativno utjecati na poslovanje. No, već 2013. možemo planirati u potpuno drukčijem kontekstu; kako operativno s pozicije cijena, tako i strateški, u konkurentnijem okruženju za rast, razvoj i investicije – komentar je Kristijana Šustara. predsjednika Udruge hotelijera.

Mlako, bez ambicija ili trezveno i realno? Mudro u svakom slučaju jer će se i najmanji plus činiti kao velik uspjeh. Pritom, presudit će svibanj, jedini lanjski mjesec s minusima i jedini u kojem bi se rezultati mogli osjetnije popraviti.