×

Iduća godina teška za turizam

Na Danima turizma u Rovinju najavljeno donošenje triju mjera poticaja za 2011. godinu.
Iduća godina teška za turizam

Premda se u uvjetima svjetske krize hrvatski turizam pokazao najkonkurentnijim sektorom hrvatskog gospodarstva, iduća godina bit će jednako teška kao i ova. Svjetska turistička organizacija za iduću godinu najavljuje mali rast, a Europska unija izdala je nove mjere za europski turizam koji si ne želi dopustiti padove i na to moramo biti spremni, izjavio je ministar turizma Damir Bajs na Danima turizma koji se održavaju u Rovinju.

Privući novac iz EU
Bajs je najavio da će uskoro biti objavljene mjere poticaja za 2011. godinu. Iako zasad neće otkrivati detalje, Bajs je kazao da se za pripremu iduće sezone pripremaju tri vrste različitih mjera. Osim plana za strana tržišta, najavljuje se donošenje novih mjera za jačanje domaćeg tržišta, budući da udjel domaćih turista u Hrvatskoj kontinuirano pada. Turoperatori s nestrpljenjem očekuju što će im za iduću godinu ponuditi Ministarstvo, pogotovo stoga što većina njih već razmatra poslovne planove za 2011. godinu. Zasad još nije poznato koliko će se novca iz proračuna izdvojiti za udruženo turističko oglašavanje. Povećanju konkurentnosti domaćeg turizma pridonijet će izrada projekata za privlačenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije. Iako se sredstva Europske unije dodjeljuju za konkretne projekte, značajnijem povlačenju trebala bi pridonijeti strategija razvoja turizma za čiju je izradu prije nekoliko dana objavljen javni natječaj. U samom natječaju nema mnogo detalja. Okvirna vrijednost procijenjena je na 4 milijuna kuna koliko će se dodijeliti autorima, no iznos može biti i drukčiji što ovisi o ponudama. Kako se neslužbeno doznaje iz Ministarstva turizma, prvi kriterij koji će se razmatrati prije cijene bit će podobnost ponuditelja za izradu dokumenta, odnosno prvenstveno dosadašnje reference. Strategija mora biti razrađena po sektorima, mora biti usklađena s propisima EU i imati jasno razrađen provedbeni dio. Dokument mora biti gotov za godinu dana, nakon čega slijedi javna rasprava da bi ga potom Vlada poslala u saborsku proceduru. Sadržaj natječaja usaglašen je s predstavnicima turističke industrije koja je ušla i u povjerenstvo za odabir ponuditelja. Kako se neslužbeno doznaje, prva ideja je bila da se ide u izravnu  pogodbu s zajedničkim ponuditeljem, odnosno nekoliko konzultantskih tvtki i ustanova, poput Instituta za turizam, Horwath Consultinga te tvrtke Hotel Partner. Međutim, ponuditelji se navodno nisu mogli dogovoriti o zajedničkom poslu te je stoga Ministarstvo pribjeglo alternativnoj opciji, odnosno raspisivanju natječaja.

Inspektori pune proračun
U provedenim nadzorima u sektoru turizma i ugostiteljstva Državni inspektorat je od početka godine do 15. listopada utvrdio gotovo 18.000 različitih povreda propisa, što je 59 posto više u odnosu na prošlu godinu.Inspektori su temeljem naplaćenih kazni državni proračun napunili s ukupno 19,3 milijuna kuna. Protiv prekršitelja je podneseno 7,6 tisuća optužnih prijedloga, ili 23 posto više, te 537 prijedloga prekršajnim sudovima kojima je oduzeta protupravno stečena korist vrijedna ukupno 21,6 milijuna kuna. Na licu mjesta naplaćeno je 5,6 tisuća kazni ukupne vrijednosti 8,6 milijuna kuna. Daljni rad spriječen je usmenim rješenjima u 2,1 tisuću slučajeva, što je 11 posto više nego lani.

Svjetski gospodarski forum

Povećana konkurentnost
Kad je u pitanju konkurentnost, prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je od 2007. do 2009. godine prvi put povisila udjel na međunarodnom tržištu. Od ukupno 133 zemlje Hrvatska je s 38. došla na 34. mjesto, pretekavši Mađarsku, Slovačku, Izrael i Tunis. U kategoriji turističke infrastrukture Hrvatska je zauzela 6. mjesto, 16. poziciju po očuvanosti okoliša, 25. mjesto po predstavljanju na sajmovima, te 34. po kvaliteti cesta.