×

Na JMZV-u 500 izlagača iz 30 zemalja, Kina zemlja partner

Na 86. Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu (JMZV), koji će se održavati od 22. do 26. rujna, ove godine će izlagati više od 500 izlagača iz 30 zemalja, a zemlja partner je Kina.

- Očekujemo da će ovogodišnji sajam biti bolji nego prijašnjih godina iako smo za ovu godinu imali nešto manji proračun za organizaciju i promociju samog događaja. Bez obzira na to, ove godine imamo nove sajmove i dosta novih tema pa se nadam da će sajam biti zanimljiv našim građanima - rekla je Mirela Bartolec, direktorica Zagrebačkog velesajma. Glavne tematske cjeline ovogodišnjeg sajma su kolektivni nastupi zemalja, Energetika, Contech, Glazba i multimedija, Široka potrošnja, Dani mode i novi sajamski projekt Mystic, a bit će predstavljeni i hrvatski gospodarski potencijali te programi i proizvodi koje inozemni proizvođači nude Hrvatskoj.

Kineski paviljon predstavit će ostvarenja NR Kine na području gospodarstva, kulture, tehnologije i sporta, međutim među kineskim izlagačima se neće naći niti jedan investitor. Prema riječima Ju Wenyonga, zamjenika direktora kineske delegacije poduzetnici će u sklopu radionica i neformalnih druženja imati priliku sa partnerima iz Kine dogovoriti eventualne investicije. Na sajmu će 32 izlagača iz devet kineskih gradova i provincija izložiti široku ponudu svojih proizvoda među kojima: uredski pribor, tekstil, opremu za kućanstvo, odjeću, mobilne telefone, računala, elektroniku, kozmetiku, strojeve za proizvodnju i preradu plastike i gume. Veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj, Shen Zhifei istaknuo je da mu je čast što će Kina drugi puta sudjelovati na Zagrebačkom velesajmu u svojstvu zemlje partnera. Također je dodao kako Kina i Hrvatska imaju dobre trgovinske i ekonomske odnose koji predstavljaju okosnicu naših bilateralnih odnosa. Hrvatsku također smatra važnom zemljom u regiji koja će uskoro postati i članica Europske unije što će je učiniti još zanimljivijom za kineske gospodarstvenike.