×

Otvoren 86. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam

'Jesenski međunarodni zagrebački velesajam ima dugu tradiciju, postoji već 101.godinu i kao što znate, ove godine imamo preko 500 izlagača i zemlju partnera Kinu', rekao je Boris Cota, savjetnik predsjednika Josipovića za gospodarstvo prilikom otvaranja JMZV-a.

Cota je naglasio kako kinesko gospodarstvo snažno raste, čak i u ovim vremenima krize, dok je hrvatsko gospodarstvo kriza snažno pogodila, smanjilo se ulaganje inozemnog kapitala koje je bilo pokretač rasta domaćeg gospodarstva. Uspjeli smo održati stabilan tečaj što je jako bitno, kazao je Cota.
- Iako recesija slabi u svijetu kod nas se tek sljedeće godine očekuje neznatni oporavak. Hrvatska Vlada mora poticati konkurentnost, smanjiti kompliciranu regulativu i administraciju te poboljšati djelovanje pravne države. Mora se poticati održivi razvoj, a poslovni sektor je u tome ima ključnu ulogu. Boris Cota Kinu drži iznimno važnim partnerom Hrvatske, a JMZV našim prozorom u svijet koji je važan za investitore, gospodarski napredak i prosperitet. 'Želim se još jednom zahvaliti našim prijateljima i partnerima i nadam se da će ovaj velesajam biti dobar poticaj za sklapanje novih poslova', poručio je Cota.

Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, koji će se održavati od 22. do 26. rujna, svečano je otvoren u Kongresnom centru zagrebačkog velesajma. Ovogodišnji sajam imat će izlagače iz 30 zemalja svijeta, istakla je i direktorica Zagrebačkog velesajma Mirela Bartolec koja očekuje da će sajam biti bolji od prošlih godian unatoč gospodarskoj krizi. Ovogodišnje tematske cjeline sajma su Energetika, Contech, Glazba i multimedija, Široka potrošnja, Dani mode i novi sajamski projekt Mystic, te je Mirela Bartolec direktorica Zagrebačkog velesajma uvjerena da će svatko naći ponešto za sebe i da će građani biti zadovoljni izloženim. Prisutnima se obratio i veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj Shen Zhifei koji je tom prilikom istaknuo kako želi da Kina i Hrvatska i dalje imaju dobre ekonomske odnose, a kratko se obratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji se zahvalio zemlji partneru Kini i svim ostalim gospodarskim partnerima koji unatoč krizi izlažu svoje proizvode na velesajmu te im zaželio puno uspjeha.