×

RBA: Unatoč padu u prvom kvartalu očekuje se rast prihoda od turizma

Prema posljednjim podacima DZS-a u ožujku je zabilježen rast fizičkih pokazatelja u turizmu. Tako je zabilježeno oko 215 tisuća dolazaka turista, što je u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine više za 7,1%. S obzirom da su dolasci domaćih turista tijekom promatranog mjeseca zabilježili pad, jedini doprinos rastu ukupnih dolazaka došao je od strane stranih turista, analiziraju najnovije pokazatelje u Raiffeisen.

Istovremeno, ukupno i domaći i strani turisti ostvarili su gotovo 550 tisuća noćenja. Na godišnjoj razini to je za 13,0% više nego lani. Kao i u slučaju turističkih dolazaka, i kod ukupnih noćenja na godišnjoj razini rast je zabilježen zahvaljujući rastu noćenja stranih turista. Tako su u strukturi noćenja gostiju zabilježene uobičajene promjene u odnosu na prethodne mjesece.

S obzirom da smo sve bliže glavnom dijelu turističke sezone, strani turisti uobičajeno povećavaju svoj udio u strukturi koji u ljetnim mjesecima zna premašiti i 90%.

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja ukupno je registrirano oko 447 tisuća dolazaka turista. Iako je tijekom ožujka ostvaren rast, razmjerno visok pad dolazaka ostvaren tijekom prva dva mjeseca 2010. u potpunosti je otklonio pozitivan efekt tijekom ožujka. Tako je pad u prvom tromjesečju iznosio 6,2%.

Domaći turisti (215 tisuća) ostvarili su 14% manje dolazaka nego u prva tri mjeseca lani, dok su dolasci stranih turista (232 tisuće) zabilježili rast od 2,5%. U istom razdoblju ostvareno je oko 1,15 milijuna noćenja što je za 3,5% manje nego lani. Ostvareno je nešto manje od 622 tisuće stranih noćenja (5,7% više nego lani), te oko 525 tisuća noćenja domaćih turista (12,4% manje nego lani).

Pad broja turističkih dolazaka i noćenja u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje 2009., osim teške gospodarske situacije koja je smanjila putovanja domaćih turista, pridonijela je relativno visoka prošlogodišnja baza, upozoravaju analitičari.

Naime, u siječnju 2009. Hrvatska je bila domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva što je pojačalo migracije unutar zemlje. S obzirom na skori oporavak na našim najvažnijim emitivnim tržištima i očekivano viši udio stranih turista, u nastavku godine možemo očekivati nešto povoljnija kretanja. Broj noćenja turista na godišnjoj razini mogao bi zabilježiti blagi rast što bi moglo rezultirati većim prihodima od turističke djelatnosti i time pozitivno djelovati na račun tekućih transakcija, zaključuju u RBA.