×

Strani turisti se o Hrvatskoj većinom informiraju putem interneta

Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, čini se da je Hrvatska ove godine uspjela privući nove posjetitelje na svoje turističke destinacije. Prema rezultatima istraživanja koje je provela Visa 48 % ispitanika je po prvi puta posjetilo Hrvatsku. Istovremeno, 37% je izjavilo da su uživali tijekom prijašnjih posjeta Hrvatskoj pa su se odlučili vratiti i ove godine.

Većina ispitanih turista (78 posto) izjavilo je da su u Hrvatsku putovali u vlastitom aranžmanu, dok je preostalih 22 posto koristilo usluge putničke agencije. Ova činjenica podupire zaključak da se strani turisti okreću internetu kao glavnom izvoru informacija. O tome svjedoči i brojka od preko 44 posto ispitanika koji su prve informacije o ponudi hrvatskog turizma pronašli upravo putem Interneta dok je tek nešto više od 15 posto turista informacije vezane uz Hrvatsku potražilo u nekoj od putničkih agencija.

Istraživanje je također pokazalo da gotovo 40 posto turista koristi platežne kartice kao način plaćanja putovanja u Hrvatsku, od čega je 16 posto svih uplata ili 40 posto uplata putem kartica je izvršeno upravo Visa karticama. Istraživanje je pokazalo i silazni trend putovanja automobilom do Hrvatske budući da se 32 posto ispitanika odlučilo za ovaj način putovanja. Usporedbe radi, slično istraživanje među stranim turistima koje je Visa provela 2006. godine pokazalo je da je 43 posto ispitanika odabralo je automobile kao prijevozno sredstvo kojim će doći u Hrvatsku. Putovanje zrakoplovom ostao je omiljen način putovanja te njega odbire 38 posto ispitanika. Kada stignu u Hrvatsku, velika većina odsjeda u privatnom smještaju (gotovo 44 posto) ili hotelima (više od 30 posto), a ukupno ih 25 posto za smještaj plaća karticom pri čemu 11 posto svih ispitanika smještaj plaća Visa karticama, što predstavlja udio od 43 posto u ukupnom plaćanju putem kartica.

Pokazalo se da uvriježeno mišljenje da neki od turista donose hranu sa sobom u Hrvatsku nije točno.

Samo tek nešto više od 6 posto ispitanika donosi hranu iz svojih domova, dok većina turista kupuje hranu u lokalnim trgovinama (više od 53 posto) ili jede u restoranima (više od 30 posto). Iako gotovinsko plaćanje još uvijek predvodi u plaćanju hrane, 19% turista koristi platežne kartice za plaćanje hrane, a 43 posto od njih koristi Visa kartice. Strani turisti najviše vole kupovati u malim trgovinama što potvrđuje više od 55 posto ispitanika koji između velikih trgovačkih centara i malih trgovina odabiru upravo male, dok ih 17 posto kupovinu ipak obavlja u trgovačkim centrima.

Prirodne ljepote Hrvatske bile su glavni razlog za 53% turista koji su odabrali Hrvatsku za svoje ljetovanje, dok je 24% turista došlo zbog dobre zabave.

Za devet posto posjetitelja, razlog odabira Hrvatske leži u niskim cijenama i dobrim mogućnostima za kupovinu. Veliki broj stranih turista posjetilo je Hrvatsku s prijateljima (gotovo 55 posto), dok je 30 posto ispitanika bilo na odmoru zajedno s obitelji. Ovo ukazuje na trend koji govori da sve veći broj turista posjećuje Hrvatsku radi zabave.Istraživanje je provedeno među 400 ispitanika u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a 84 posto ispitanih državljani su država članica Europske unije.