×

Za razliku od Hrvatske, Crna Gora potiče ulaganja u turizam

I u promociji i u stvaranju povoljnog poslovno-investicijskog okruženja javni sektor u Crnoj Gori aktivniji je u razvoju turizma nego što je to slučaj u Hrvatskoj, kaže Sanja Čižmar iz zagrebačkog Horwath Consultinga

"Turizam Crne Gore u usporedbi s turizmom u Hrvatskoj obilježen je aktivnošću javnog sektora u razvoju turizma, kako u promociji tako i u stvaranju povoljnog poslovno-investicijskog okruženja. Ako se u obzir uzimaju tržišni pokazatelji, turizam Crne Gore obilježen je većim stupnjem sezonalnosti, manjom iskorištenošću turističkih smještajnih kapaciteta i nižim cijenama. Ipak, valja istaknuti da se ovo tržište intenzivno razvija", rekla nam je Sanja Čižmar, direktorica Horwath Consultinga Zagreb, tvrtke koja ja nedavno izradila analizu utjecaja turističkih smještajnih kapaciteta Crne Gore na ekonomiju države i lokalne zajednice.

Luksuzni hoteli
Rezultati projekta, kako ističe Čizmar, poslužili su Vladi Crne Gore da stekne uvid u ekonomske i socijalno-tržišne utjecaje razvoja i poslovanja različitih vrsta turističkih objekata. Cilj je olakšati proces investiranja u turističke objekte, u prvom redu hotele, a riječ je o dijelu ukupnih aktivnosti Vlade Crne Gore na privlačenju investicija u turizam, koji, kao i u našoj zemlji, predstavlja značajan sektor gospodarstva Crne Gore. Paralelno s tim mjerama, u tijeku su projekti jačanja infrastrukture, čime se izravno potiče razvoj turizma. Vlada Crne Gore zainteresirana je za stimuliranje izgradnje hotela viših kategorija, što međutim ne znači isključivu orijentaciju na elitni turizam, već na turizam kvalitete odnosno turizam doživljaja, kaže Čizmar.

Uz taj projekt, Horwath HTL Zagreb nedavno je na međunarodnom natječaju dobio projekt marketinškog plana turizma Rumunjske od 2011. do 2015. godine. Cilj je, kako objašnjava voditelj tog projekta Zoran Kasum, da se globalna percepcija Rumunjske kao domovine Drakule i negativnog imidža siromašne i neinteresantne turističke destinacije promijeni u pozitivnom smjeru. Kao rješenje tog projekta proizašao je i novi rumunjski brend pod imenom "Romania - Explore the Carpathian garden". Rumunjski se turizam sastoji uglavnom od poslovnog turizma. Potencijali za druge vrste turizma, ističe naš sugovornik, postoje, ali se oni trebaju postupno izgrađivati.

Rumunji nas kopiraju
Marketinški plan koji će izraditi Horwath HTL Zagreb odredit će strategiju i glavne smjernice rumunjskog turizma, a jedan od prijedloga koji su predložili tamošnjem ministarstvu turizma je i osnivanje sustava turističkih zajednica poput onih u Hrvatskoj pošto ih trenutačno Rumunjska nema u formalnom obliku, a u provođenju plana koristit će se i novi mediji i kanali poput interneta i društvenih mreža.

Zanimalo nas je postoje li i sličnosti između rumunjskog i hrvatskog turizma.

"Sličnosti s Hrvatskom postoje samo u jednom ili dva turistička sektora (proizvoda) poput turinga i kulturnog turizma, ali samo načelno. Resursna struktura kao i ostali faktori umnogome su različiti, kao i sami geopozicijski uvjeti. Hrvatska je cestovno zapravo dostupna gotovo cijeloj Europi, a Rumunjska svoju dostupnost s Europom mora više graditi na zračnom prijevozu", kaže Kasum.

Horwath HTL je i suizrađivač Strateškog i operativnog marketing plana turizma Hrvatske za period 2010.-2014., no, naglašava Kasum, prijedlozi koje daje njihova tvrtka ne bave se konkretnim sloganima već strateškim smjernicama.