×

DHT 2019: Nakon upoznavanja Slavonije, panela i foruma, dodijeljene i nagrade najboljima u turizmu

Dani hrvatskog turizma 2019. okupili su u Slavoniji više od 1.000 sudionika iz hrvatskog turističkog sustava te poslovnog i društvenog života
Dani hrvatskog turizma 2019
Dani hrvatskog turizma 2019

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma koji su se održali u Slavoniji od 2. do 5. listopada, okupili su više od 1.000 sudionika koji su imali priliku vidjeti brojne čari i ponude koje Slavonija nudi, niz radionica u sklopu održavanja Dana hrvatskog turizma te raznolik popratni sadržaj.

Tako su za sudionike 3. listopada organizirane tri prezentacije koje obuhvaćaju posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko – etno Salaš Savus gdje je održano predavanje Pokret Farm to Table. Predavanje Pokret Farm to Table održao je Deni Srdoč, najmlađi chef u Hrvatskoj koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu. Zatim, posjet Kutjevu i Požegi gdje su se održale radionice i degustacije na temu Vinska priča – graševina uz uvodničare Anu Dijan i Krešimira Macana, te vodstvo prvaka u sommelierstvu Siniše Lasana i Darka Lugarića u vinarijama Krauthaker i Galić u Kutjevu. Nadalje, organiziran je i posjet Parku prirode Papuk i Parku šumi Jankovac gdje se održao obilazak jankovačkog slapa Skakavac, jankovačkog jezera, groba grofa Jankovića i staklane. Na završetku obilaska održalo se i predavanje Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije.

Esplanade Zagreb najbolji gradski, a Valamar Lacroma Dubrovnik najbolji kongresni hotel

Na kraju drugoga dana u Vinkovcima je dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Najbolja destinacija u ruralnom turizmu je Baranja, u kulturnom i gastroturizmu Opatijska rivijera, a u nautičkom Zadar. Zdravstvena destinacija godine je Mali Lošinj, za odmorišni turizam Rovinj, dok je najbolja kontinentalna destinacija godine Međimurje.

Dani hrvatskog turizma 2019

Među hotelima pobjednici su Esplanade Zagreb Hotel za najbolji gradski hotel te Valamar Lacroma Dubrovnik za najbolji kongresni hotel. Među onima sa tri, četiri i pet zvjezdica nagrađeni su The Loop hotel Zagreb, splitski Radisson Blue Resort te rovinjski Monte Mulini.

U kategoriji „DMK putnička agencija godine“ nagrade su dobile agencija M-G Express iz Kanfanara za malu, za srednju zagrebački Globtour Event, a za veliku Katarina Line iz Opatije. Posebno priznanje dobila je i osječka agencija Zlatna greda.

Susret turističkih djelatnika i predstavnika Vlade

Veliku pozornost trećeg dana ovog skupa privukao je susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH zamišljen kao interaktivna rasprava, a razgovaralo se o različitim temama poput daljnjeg povezivanja turističke i poljoprivredne djelatnosti, primjene novih turističkih zakona te planovima donošenja zakona povezanih s turističkom djelatnošću, prvenstveno Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.

Dani hrvatskog turizma 2019

Okruglim stolom moderirao je poznati televizijski voditelj Damir Smrtić, a uz ministra turizma Garija Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i glavni državni inspektor Andrija Mikulić. Ovu interaktivnu raspravu između predstavnika Vlade i turističkih djelatnika ministar Cappelli zaključio je zahvalom svim turističkim djelatnicima ali i svim kolegama u Vladi koji su sinergijskim međusektorskim djelovanjem omogućili velike zakonodavne i administrativne pomake kakvih u turističkom sektoru nije bilo u posljednjih 20 godina.

Hrvatski turistički forum „Financiranje održivog razvoja u turizmu“

Prethodno susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, održao se Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore „Financiranje održivog razvoja u turizmu“ na kojem se govorilo o mogućnostima razvoja turizma na kontinentu, javnom financiranju projekata, upravljanju kvalitetom te izazovima koje sa sobom nosi kontinuirani rast turističkog prometa u svijetu. Na forumu su uz državnog tajnika iz Ministarstva turizma Franu Matušića sudjelovali i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u RH Victoria Zinchuk, voditelj ureda Zagreb Europske investicijske banke (EIB) Anton Kovačev, predsjednica Udruženja hotelijera pri HGK Josipa Jutt, predsjednik Odbora za gospodarstvo Udruženja banaka pri HGK te iz Instituta za turizam Ivo Kunst. Sudionici foruma naglasili su važnost stvaranja kvalitetnih proizvoda i unaprjeđenje postojećih kao jednog od alata osiguravanja održivog razvoja turizma.

Dani hrvatskog turizma 2019

Nagrade za najbolje u turizmu – Rovinj turistički prvak

Na završnici DHT-a tradicionalno su dodijeljene nagrade za deset najboljih u turizmu ove godine, kao i godišnje turističke nagrade Anton Štifanić. Najboljom destinacijom godine proglašenje Rovinj, koji je to već bio nekoliko puta, a konkurenti su mu ove godine bili Zadar i Mali Lošinj. Tu je nagradu rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi uručila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, istodobno čestitajući i Rovinju i svima u turizmu na predanom radu i rezultatima.

Dani hrvatskog turizma 2019

Nagradu Anton Štifanić za životno djelo dobio je Frane Skoblar iz zadarskog Turisthotela, a uručio mu je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ističući osim čestitki, i da su ljudi u turizmu ti koji nose sezone i razvoj. Premijer Andrej Plenković uručio je godišnju turističku nagradu Anton Štifanić Ivanu Sabljiću, direktoru regije Hotela Valamar Collection Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik. Ministar turizma Gari Cappelli uručio je pak nagradu Anton Štifanić za tvrtke njemačkom touroperatoru-specijalistu za Hrvatsku ID Riva Tours iz Muenchena, čiji je osnivač Selimir Ognjenović, koji se i među prvima s partnerima iz Osijeka i Baranje zalagao da se DHT održe u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom turizmu dobio je dugogodišnji i donedavni pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, dok je nagradu za održivi turizam dobio projekt Geopriče UNESCO geo parka prirode Papuk.

Dani hrvatskog turizma 2019

Plaža godine je Rajska plaže u Loparu na Rabu, marina godine je Olive Island Sutomiščica, restoran godine je Spinnaker iz Poreča, a turistički događaj godine koprivnički Renesansni festival. Kamp godine je Aminess Maravea Resort iz Novigrada, destinacijska putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije, a hotel godine je Valamar Girandella Resort u Rapcu.

Dodjelama ovih nagrada zaključeni su Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji.