×

HTZ radi na izmjenama godišnjeg programa rada

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i sustav turističkih zajednica rade na izmjenama godišnjeg programa rada sukladno novonastalim okolnostima
HTZ
HTZ

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) radi na izmjenama godišnjeg programa rada sukladno novonastalim okolnostima, zbog kojih su poduzeli i mjere rada zaposlenih od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a slične su mjere poduzete i unutar sustava turističkih zajednica, ističu za Hinu iz HTZ-a i Ministarstva turizma.

"Prema našim saznanjima, unutar sustava turističkih zajednica (TZ) poduzete su iste mjere kao i u funkcioniranju glavnog ureda HTZ-a, s kojim zajedno taj sustav ukupno broji 314 TZ-ova. Svaka od njih ima status zasebne pravne osobe s vlastitim upravljačkim tijelima koja će, sigurni smo, iznaći rješenja kako bi se zadržala likvidnost unutar sustava, odnosno kako bi se zakonima predviđene zadaće i aktivnosti mogle i dalje provoditi", odgovaraju na upit Hine iz Ministarstva turizma i HTZ-a o funkcioniranju HTZ-a i sustava TZ-a u okolnostima epidemije Covid-19.

Zbog te situacije turizam je praktički 'zamro', što znači da u zemlji više gotovo i da nema turista, a time ni prihoda od turističke/boravišne pristojbe, koja je važan dio prihoda HTZ-a i TZ-ova.

S obzirom na najavljenu mjeru odgađanja plaćanja turističke članarine, koju turističkim zajednicama plaćaju gospodarski subjekti, taj će sustav ostati i bez tog prihoda, a sve je to problem za sve turističke zajednice, za koje je ove godine planiran i preustroj i redefiniranje zadaća slijedom novih zakona.

Marketinške aktivnosti primarno na društvenim mrežama; podrška Zagrebu zbog potresa

"U skladu s okolnostima, odgođene su sve marketinške i PR aktivnosti po tržištima do stabilizacije cijele situacije te ponovne otvorenosti i spremnosti ciljnih skupina na realizaciju putovanja", kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ipak, nije baš sve 'zamrlo' u aktivnostima promocije i komunikacije s tržištima, jer je, kako naglašava Staničić, prisutnost HTZ-a, kao i većine turističkih zajednica na svim razinama (županije, gradovi, mjesta, područja i dr.) na tržištima u ovom razdoblju primarno osigurana kroz aktivnosti na društvenim mrežama.

"Putem tih mreža (Facebook, Instagram, Twitter i drugih) s brojnim je pratiteljima uspostavljena stalna i aktivna, dvosmjerna komunikacija, koja najviše uključuje informiranje o trenutnim okolnostima i postupanjima u slučaju putovanja, ali i izražavanje potpore, suosjećanja i solidarnosti s obzirom na trenutno stanje na tržištima", ističe Staničić.

Dodaje da su brojni pratitelji HTZ-ovih i drugih profila na tim mrežama izrazili i podršku Zagrebu zbog potresa, uz objave raznih poruka, foto i video snimki tijekom njihova boravka u Zagrebu i Hrvatskoj.

U tijeku su i procesi redefiniranja marketinških kampanja za predsezonu, čiji će budžet biti usmjeren u oglašavanje glavnog dijela turističke godine kada se za to steknu uvjeti.

U predstavništvima HTZ-a po svijetu slične mjere i način rada

Na pitanje kako sada rade HTZ-ova predstavništva u svijetu, Staničić iznosi da se i oni ponašaju slično kao i uredi u zemlji.
"U stalnoj smo komunikaciji sa svih 18 ureda HTZ-a u svijetu, kolege su dobro i pridržavaju se uputa zemalja u kojima se nalaze te gotovo svi rade od kuće", kaže Staničić.

Dodaje da je putem tih predstavništva, ali i izravno, HTZ i sada, kao i od početka pojave koronavirusa, u stalnom kontaktu s najvažnijim međunarodnim turističkim institucijama, touroperatorima, partnerima i subjektima iz turističke industrije.

S te strane, Staničić otkriva i relativno dobre vijesti s kineskog tržišta, gdje se, prema informacijama predstavništva HTZ-a u Šangaju, cjelokupna situacija polako stabilizira, što potvrđuju i pojačane aktivnosti kineskih turističkih subjekata i partnera, poput primjerice i najveće azijske online agencije Ctrip.

"Cjelokupnu situaciju svakodnevno intenzivno pratimo i na domaćem i inozemnim tržištima, što ćemo i nastaviti, a Turističko vijeće HTZ-a će temeljem analiza donositi konačne odluke o načinu poslovanja i provedbi daljnjih aktivnosti", zaključuje Staničić.