×

IMEX Frankfurt u pozitivnom ozračju - najave međunarodnih događanja za 2024. i 2025. u Hrvatskoj

Donosimo kratki pregled i dojmove hrvatskih izlagača s jedne od najznačajnijih međunarodnih kongresnih burzi koja ovogodišnjim izdanjem ukazuje na potpuni oporavak kongresne industrije
IMEX Frankfurt 2023
IMEX Frankfurt 2023
Foto: IMEX

Frankfurt je ove godine ponovno zaživio kao središte svjetske kongresno-incentive industrije u punom smislu te riječi. Kongresna burza IMEX Frankfurt održala se od 25. do 30. svibnja. Uz ukupno više od 6.500 sudionika (izlagača i kupaca) koji su održali više od 55.000 unaprijed dogovorenih sastanaka, veliki broj sastanaka ugovorenih na licu mjesta te uz značajan povratak azijskih i američkih kupaca - pandemiju ostavljamo daleko iza nas. (I neka tamo i ostane.)

Ovogodišnje izdanje IMEX-a donijelo je puno noviteta. Među njima je bila i besplatna IMEX aplikacija za sve izlagače i kupce, putem koje su mogli međusobno skenirati bedževe i dobiti trenutni pristup informacijama o potencijalnim kupcima pružajući tako više poslovnih prilika. Angažmanu i pozitivnoj atmosferi na burzi pridonijelo je i osvježenje vizualnog identiteta IMEX-a. Ogromna slova u galeriji između paviljona postala su hit na Instagramu, dok su svi primijetili i pozdravili motiv 'rukovanja' u logu te suvremenu paletu boja.

IMEX Frankfurt 2023

Neobičan dizajn događanja, održivost i AIEdukativni sadržaji bili su, očekivano, posvećeni temama održivosti, inkluzivnosti, tehnologije i umjetne inteligencije, iskustvima sudionika i neobičnim event formatima. Pretvaranje poslovnih događanja u zabavu darivanja djeteta (baby shower) bio je jedan od najneobičnijih prezentiranih formata. Naime, u sklopu burze je održano predstavljanje knjige "Meetings by Default or by Design" i to u stilu nizozemskog baby showera. Sa scenografijom koja je podsjećala na nizozemsku dnevnu sobu s knjigom - autorovim „djetetom“ - smještenom u dječjim kolicima, prezentacija je izazvala buru komentara o dizajnu i svrsi događanja. Autor knjige, Nizozemac Mike van der Vijver, osnivač tvrtke MindMeeting, naglasio je: „Eventi bi trebali biti osmišljeni svrsishodno. Počnite sa svojom svrhom. Ako dizajnirate prema zadanim postavkama - što vam nedostaje? Vrijeme je da kongresna i event industrija iskorače i preuzmu vodstvo nad neprofesionalnim organizatorima događanja. I to ne samo logistički, već u svim fazama procesa, s koherentnim i strukturiranim pristupom.”

Kongresno-incentive industrija jedna je od najvećih zagađivača pa je za pozdraviti partnerstvo koje se formira na globalnoj razini kako bi organizacija događanja bila ekološki prihvatljivija. Net Zero Carbon Events (NZCE), inicijativa vijeća Joint Meetings Industry Council za rješavanje problema klimatskih promjena, radi na metodologiji i smjernicama koje će biti predstavljene na COP28 kasnije ove godine. Cilj je pomoći u dizajniranju održivijih događanja usredotočivši se na potrošnju objekata, proizvodnju, otpad, hranu i otpad od hrane, logistiku, putovanja i smještaj, kao i mjerenje, kompenzaciju ugljika i izvješćivanje.

IMEX Frankfurt 2023

Budući da je umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) trenutno jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u cijelom svijetu, PCMA je uistinu pravodobno predstavila novi AI alat za organizaciju događanja. Sherrif Karamat, predsjednik i glavni izvršni direktor PCMA-e, objasnio je: „Umjetna inteligencija dio je naših života već dugi niz godina, ali u posljednjih nekoliko mjeseci, sa širokom dostupnošću interaktivnih alata kao što je ChatGPT, tu stvarnost smo i osvijestili. Potencijalne društvene i ekonomske koristi umjetne inteligencije toliko su duboke da nije pitanje hoćemo li je koristiti, već kako. A kako, vjerujemo, mora početi stavljanjem naše ljudskosti u središte, osiguravajući tako da AI radi za nas - i kolektivno i pojedinačno - na pozitivan način.“

Interes za Hrvatskom s dalekih tržišta: najtraženiji Dubrovnik, obala i Zagreb u proljeće i jesenHrvatska ponuda poslovnog turizma predstavljena je kako na štandu Hrvatske turističke zajednice, tako i na štandovima hotelskih i agencijskih međunarodnih grupacija. U sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu je predstavljalo 14 hrvatskih turističkih subjekata. Među njima je bilo 5 destinacija - turističke zajednice gradova Zagreba, Dubrovnika i Šibenika, NP Plitvička jezera te privatni otok Obonjan, zatim hotelski lanci Valamar, Hilton Hoteli Zagreb, Esplanade Zagreb Hotel, Jadranski luksuzni hoteli, Sun Gardens Dubrovnik, Amadria, te PCO i DMC agencije Hesa Group, Top Tours i Ban Tours. Dojmovi izlagača su uglavnom pozitivni, a konkretan interes kupaca ukazuje na povratak srednje velikih međunarodnih događanja u Hrvatsku.

„Naše sudjelovanje na IMEX-u ove godine uspoređujemo s 2019. obzirom da u međuvremenu nismo sudjelovali zbog pandemije. Unaprijed dogovorenih sastanaka bilo je ipak nešto manje u odnosu na 2019., ali nenajavljenih posjeta kupaca je bilo dosta, stoga veseli činjenica da je Hrvatska kao destinacija ponovno nakon pandemije na karti organizatora poslovnih događanja. S burze smo se vratili s nekoliko konkretnih upita za Dubrovnik za sljedeću i 2025. godinu pa je izgledno da se međunarodni kongresi s nekoliko stotina sudionika vraćaju. Ono što je također važno naglasiti da se aktiviralo američko i azijsko tržište, a pitanja su bila usmjerena na investicije i očekivanja za sljedeće dvije godine.“, rekla nam je Lana Radolović Jakus, voditeljica MICE prodaje u Valamaru.

IMEX Frankfurt 2023

Ukupni dojam je da je event kvalitetan, ali kao i uvijek u svakom poslu, ima prostora za poboljšanjem (prvenstveno platforma i aplikacija).


Iskustvo sudjelovanja na IMEX-u po prvi puta s nama je podijelila Andrea Škerlj iz HESA Grupe, organizatorica HOW Festivala: „Ove godine smo prvi puta sudjelovali kao izlagači na IMEX-u. Cilj nam je bio ostvariti nove kontakte s potencijalnim klijentima, kao i vidjeti koliko su se zahtjevi gostiju promijenili nakon COVID-a te koliki je interes za Hrvatskom općenito. Na žalost, zbog grešaka unutar informatičkog sustava i aplikacije (gdje smo bili označeni kao kupci/buyer, a ne izlagači/exhibitor) broj sastanaka je bio nešto manji nego što smo planirali. Također, s obzirom da se uz organizaciju konferencija i incentiva za klijente bavimo i organizacijom vlastitih konferencija (HOW Festival) koje ćemo u narednim godinama internacionalizirati, ovo nam je bila sjajna prilika da istražimo ponudu drugih destinacija te hotela u gradovima koje nas zanimaju.“

Prvi puta se na HTZ-ovom štandu našla i luksuzna destinacija, odnosno privatni otok, Obonjan Island Resort. Njihove dojmove podijelila je Mia Cerin, voditeljica prodaje: „Iznimno smo zadovoljni uspješnim sudjelovanjem na nedavnom IMEX-u. Obonjan Island Resort, poznat po svom jedinstvenom glamping iskustvu na jedinom privatnom otoku u Hrvatskoj i šire, prvi puta je predstavljen na ovom renomiranom sajmu. Drago nam je istaknuti da smo ostvarili iznimno povoljan položaj među kupcima i ostvarili velik broj vrijednih kontakata. Naš primarni cilj bio je predstaviti i pozicionirati naš proizvod na međunarodnim tržištima i možemo reći da smo u tome uspjeli. Sudjelovanje na IMEX-u omogućilo nam je pristup širokom krugu kupaca i dalo nam priliku da pokažemo što Obonjan Island Resort ima za ponuditi.“

IMEX Frankfurt 2023

Interes za zimski period ne postoji jer smo još uvijek slabo prepoznati kao zimska destinacija, unatoč blagoj klimi


Agencija DT Croatia - Dubrovnik Travel DMC nije izlagala u sklopu nacionalnog štanda, već na dva druga i to zbog sve veće potražnje za njihovim uslugama. Tako su, tradicionalno, bili na Euromic štandu te na štandu svog predstavnika Body & Soul International, gdje je održana većina sastanaka. Osnivač i direktor agencije Daniel Marušić je rekao kako je interes bio velik, uglavnom za hrvatskom obalom, ali i Zagrebom, dodavši: „Održali smo više od stotinu sastanaka, a uočili smo povećan interes s dalekih tržišta Latinske i Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda, uz stalno prisutan interes iz Zapadne i Sjeverne Europe. Bilo je dosta konkretnih upita, kao i obilazaka stalnih partnera.

U odnosu na period prije koronavirusa primijetili smo interes manjih grupa tj. nedostatak mega grupa, kako ih mi volimo nazivati. Također, još uvijek je sve koncentrirano na proljeće i jesen, a interes za zimski period ne postoji jer smo još uvijek slabo prepoznati kao zimska destinacija. Iako, Dubrovnik primjerice, zimi ima prosjek temperature zraka oko 11-12C, dok je u moru rijetko ispod 15C. Uz to, gotovo cijele godine je sunčano, što je za mnoge sjevernjake i zapadnjake iz EU zapravo jako atraktivno. Nudi im bijeg od njihovih minusa, magle, kiše, snijega, sivila itd.“, naglasio je Marušić.