×

Istočna Hrvatska dobila moderan kongresno-sajamski prostor - otvoren Gospodarski centar u Osijeku

Osijek od sada ima novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja
Gospodarski centar OBŽ
Gospodarski centar OBŽ
Foto: gospodarskicentarosijek.eu

U Osijeku je 21. travnja, otvorenjem Proljetnog sajma, svečano otvoren najmoderniji sajamski prostor na istoku Hrvatske - Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, točnije Zgrada 1. Naime, radi se o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, kojima se nastavljaju infrastrukturne investicije i stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj ovog dijela Hrvatske. Novi centar za razna događanja, festivale, sajmove, konferencije i kongrese značajno će unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost ove županije, ali i cijele regije. Investicija je financirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Osječko-baranjske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Gospodarski centar OBŽ

Suvremeni i održivi sajamsko-kongresni centar na 5.000m2Gospodarski centar smješten je na jugozapadnom rubu Osijeka, u sklopu Gospodarske zone Jug (uz S cestu). Pogodnost lokacije za gospodarske sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5.

Gospodarski centar OBŽ

Zgrada 1., odnosno sajamskog prostora je multifunkcionalni objekt mješovite namjene, površine gotovo 5000 m2. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na načelu gotovo nulte energije u zgradama. U prizemlju je smješten izložbeni/sajamski prostor, a uz njega se nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druga događanje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Gospodarski centar i Zgrada 1. su samo početak velikog kompleksa koji se nastavlja raditi izgradnjom poslovnog tornja i velikih izložbenih hala. 

Proljetni sajam – prva manifestacija u novootvorenom centruProljetni sajam, kojim je ujedno novi centar otvoren, okupio je 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Posjetitelje su tijekom prvog dana sajma zabavljali Mia Dimšić, DJ Flegma, TS Džentlmeni i Fluentes, a tijekom sva tri dana sajma u dvoranama Gospodarskog centra OBŽ održavale su se radionice i predavanja u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Udruženjem obrtnika Osijek i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.

Gospodarski centar OBŽ, Proljetni sajam

Novi multifunkcionalan prostor kao poslovnu priliku prepoznale su i najveće tvrtke s područja Osječko-baranjske županije, koje su također predstavile svoje proizvode i programe. Među njima su Nexe Grupa, vodeći proizvođač građevinskih materijala, koja je predstavila je široki asortiman materijala poput cementa, betona, agregata, betonskih elemenata, crijepa i cigla, zatim Saponia, kao jedan od najvećih proizvođača deterdženata u regiji, koja je predstavila novi Faks i ostale proizvode Saponije, Kandita i Koestlina.

Osječko-baranjska županija predstavila se kroz program namijenjen najmlađima, a Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek priredila je kuharski show kroz koji su predstavili strukovna zanimanja te bogatu gastro i eno ponudu kao turističke adute istoka Hrvatske.