×

Kineski nacionalni kongresni centar kao pametan prostor s najsuvremenijom tehnologijom

Novi kineski nacionalni kongresni centar, CNCC-II, otvorit će se početkom 2025. kao pametan prostor za organizaciju događanja s najnovijim tehnološkim inovacijama
CNCCII
CNCCII

Kineski nacionalni kongresni centar, točnije faza 2 projekta - CNCC-II, koji je služio kao glavni medijski centar (MMC) za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022., na dobrom je putu da postane glavni kineski međunarodni kongresni centar. Smješten u srcu središnje olimpijske četvrti u Pekingu, CNCCII je okružen kultnim olimpijskim znamenitostima Pekinga - Nacionalnim stadionom u Pekingu (Ptičje gnijezdo), Nacionalnim vodenim centrom (Vodena kocka) i Nacionalnim ovalom - arenom za brzo klizanje. Otvaranje novog kongresnog centra planira se početkom 2025., a CNCCII će biti uistinu „smart venue“ dizajniran da se prilagodi svim potrebama organzatora događanja.

Kompleks od 780.000 m² uključuje Kineski nacionalni kongresni centar II, dva hotela, komercijalne urede i maloprodaju. Sam kongresni centar prostire se na 420.000 m² bruto površine i 270.000 m² namjenskog prostora za sastanke i događanja od čega je 30.000 m² izložbenih dvorana s 8.000 m² pred-funkcionalnog prostora. Plenarna dvorana bez stupova ima 7.300 m2 s predprostorom od 7.000 m² uključujući predvorje od 2.300 m² sa stropom visine 26 metara. Tu su još Velika svečana dvorana od 5.000 m², dvorana Summit od 3.000 m² i Okrugla dvorana od 2.600 m² uz 14.000 m² atrijskog prostora te 100 soba za sastanke, uključujući 30 VIP soba. Kompleks ima i gotovo 10.000 m² nebeskih vrtova s pomičnim krovom, 954 hotelske sobe na licu mjesta u dva luksuzna hotela, 1.710 hotelskih soba na pješačkoj udaljenosti te 10.000 hotelskih soba u krugu od 5 km.

Najveći digitalni zaslon u KiniKada zakoračite u VIP atrij CNCCII-a, ne možete zaobići njegov divovski LED zaslon visok 25 i širok 18 metara, s 8K rezolucijom. Time ovaj kongresni centar postaje prvi u Kini koji nudi digitalni zaslon tolikih razmjera sa živim bojama i širim kutovima gledanja, koji u organizaciji događanja obuhvaća čak do 450 m² digitalnog prostora za prikazivanje poruka, programa, logotipa sponzora, vizualnog pripovijedanja i impresivnijih iskustava za posjetitelje.

CNCCII
Tehnologija u središtu svake interakcije Tehnološki tim CNCCII-a ima za cilj stvoriti potpuno integrirane tehnološke funkcionalnosti, koje će pomoći u formiranju pametnog okvira prostora za pružanje novih i boljih iskustava, kako za organizatore događanja, tako i za posjetitelje. „Tehnologija će biti u središtu svake interakcije u CNCCII - od marketinga i prodaje, preko planiranja, organizacije i održavanja događanja, sve do vrhunskog iskustva posjetitelja.“, rekao je Rod Kamleshwaran, konzultant CNCCII-ja.

CNCCII će implementirati digitalnu platformu za event aplikacije temeljenu na 5G, cloud computingu, internetu stvari i drugim tehnološkim inovacijama. Najsuvremeniji elektronički varijabilni zvučni sustav pružat će profesionalnu kvalitetu zvuka prikladnu za koncerte, opere, modne revije i druga zabavna događanja u CNCCII. AR (proširena stvarnost) Indoor sustav za snalaženje u prostoru posjetiteljima će omogućiti da pronađu put unutar i oko 420.000 kvadrata CNCCII-ja koristeći svoje pametne telefone putem dinamičnog i kontinuiranog navođenja lokacije. Po dolasku, posjetitelji će biti jednostavno usmjereni od programa događanja do svojih dvorana. Time će se poboljšati korisničko iskustvo u ovom velikom zatvorenom prostoru te će pridonijeti sigurnijem okruženju - od pomaganja posjetiteljima da pronađu izlaze za slučaj opasnosti u hitnim slučajevima, do učinkovitog raspoređivanja posjetitelja u centar kako bi se izbjegla prenapučenost.

CNCCII

Alati za organizaciju virtualnih sastanaka koje CNCCII nudi, uklanjaju nepoznanice iz procesa planiranja, dopuštajući organizatorima da odaberu željeni raspored prostorija, a zatim pregledaju cjelokupni raspored s brojem ljudi koji mogu primiti. Ovaj alat pomoći će smanjiti vrijeme organizacije, poboljšati prohodnost i kontrolu gužve.

Razgledavanje objekta u metaversuMetaverse replika CNCCII-a učinit će preglede lokacije bržima i lakšima, dramatično smanjujući vrijeme i resurse utrošene na licu mjesta. Ova VR tehnologija znači da se centar može istražiti u interakciji s prodajnim savjetnicima u prostoru. Organizatori događanja mogu jednostavno upotrijebiti svoje prijenosno računalo ili staviti VR naočale te od dvodimenzionalnog iskustva uroniti u gotovo stvaran doživljaj prostora, u interakciji s okolinom i ljudima u njoj. Također, mogu prilagoditi željeni prostor u metaverse replici kako bi odgovarao potrebama specifičnog događanja.

CNCCII

Strateški cilj središnje olimpijske četvrti u Pekingu je biti dinamično, živahno, ekološki prihvatljivo središte za sport, poslovna događanja, trgovinu, turizam, kulturnu razmjenu i tehnološke inovacije, jačajući poziciju Pekinga kao središte međunarodnih susreta u Kini.