×

Objavljena ICCA top lista kongresnih destinacija: Berlin na prvom mjestu

ICCA je objavila najnoviju top listu kongresnih destinacija prema broju održanih međunarodnih skupova udruga, kojih je u 2015. godini zabilježen rekordan broj.
ICCA
ICCA

ICCA (International Congress and Convention Association) je zabilježila rekordan broj od 12.076 održanih međunarodnih skupova udruga u 2015. godini; najveći zabilježeni broj ikada, što je 571 skup više nego u 2014. godini. Ove brojke dodatno potvrđuju stalni obrazac rasta na tržištu međunarodnih skupova udruga koji je ICCA navela u svom 50-godišnjem izvještaju (izvještaj je javno dostupan na www.icca50.com). Baza podataka ICCA udruženja sada uključuje 20.000 redovitih skupova, 220.000 izdanja skupova i 11.500 međunarodnih udruženja.

Ljestvica gradova: Berlin novi broj jedan
Berlin se popeo za 3 mjesta na ljestvici te tako postao novi broj jedan grad za održavanje međunarodnih skupova udruga, dok je Pariz, koji je prošle godine bio prvi, sada na drugom mjestu. Iako je raspored nešto drugačiji, na prvih sedam mjesta se nalaze isti gradovi kao i prošle godine. Barcelona se popela za dva mjesta pa je sada na trećem, Beč je pao za dva mjesta pa je sada na četvrtom mjestu na toj ljestvici. London se popeo za jedno mjesto što ga stavlja na 5. poziciju, kao i Madrid koji je pao za dva mjesta. Singapur ostaje na sedmom mjestu, a Istanbul se popeo na osmo mjesto. Lisabon i Copenhagen pridošlice su u top 10, penjući se za 3 mjesta na devetu i desetu poziciju.

Manje poznati gradovi sve upješniji
Na ljestvici gradova „pobjednici“ su oni gradovi koji imaju najmanje gubitaka ili vrlo mali rast. Primjerice, novi najbolji grad, Berlin, je imao samo dva skupa više nego 2014., dok ih je Paris imao 28, Beč 24 i Madrid 29 manje. Obzirom da se ukupni broj održanih skupova u 2015. povećao, to znači da se održavanje skupova ravnomjernije rasporedilo pa su relativno manje poznati gradovi postali sve uspješniji u privlačenju skupova i kongresa.

ICCA top lista kongresnih destinacija 2015

Ljestvica zemalja: Velika Britanija se popela na 3. mjesto
Top 9 zemalja su ostale u istom rangu. SAD je najbolja, a Njemačka se popela na drugo mjesto. Velika Britanija se popela za jedno mjesto te je tako sada na trećem, dok se Španjolska spustila za jedno i sada je na četvrtom mjestu. Francuska, Italija, Japan i Kina se održavaju na svojim mjestima od 5. do 8. pozicije. Nizozemska se popela za jedno mjesto i sada dijeli osmu poziciju s Kinom, a Kanada je jedina nova u top 10. ICCA je identificirala 94 dodatna skupa udruga održana u SAD-u u 2015., 8 dodatnih skupova u Njemačkoj i 39 u Velikoj Britaniji. Španjolska je imala 6, a Francuska 11 skupova manje nego u 2014. godini.

Kao jedan od rijetkih koji uspoređuje svjetske destinacije prema broju održavanja kongresnih skupova, godišnja ICCA ljestvica je najiščekivaniji izvještaj u kongresnoj industriji. Zbog nedostatka globalnih brojki iz drugih segmenata kongresne industrije, često se pogrešno shvaća kao ljestvica najboljih destinacija u industriji općenito, iako se ova ljestvica odnosi na vrlo uzak segment cjelokupnog tržišta. Kako bi bili uključeni u ICCA ljestvicu, događanja moraju biti organizirana od strane udruga, na redovnoj bazi, imati barem 50 sudionika i rotirati između najmanje tri zemlje. Iako ova ljestvica daje neke od dokaza uspješnosti destinacije u kongresnoj industriji, tek kada se skupe svi podaci o poslovnim događanjima – korporativnim, međuvladinim, jednokratnim i sl. – tek tada se može vidjeti potpuna slika. ICCA stoga uvijek svoje članove potiče da prikupljaju vlastite statistike o svim događanjima koje organiziraju i tako osiguraju potpunu sliku svoje uspješnosti.

Predsjednik ICCA-e, Martin Sirk, komentira: “U današnjem, prilično nesigurnom poslovnom svijetu, stabilnost i dugoročni rast međunarodnih skupova potiče sve više i više dobavljača i destinacija da ovaj segment kongresne industrije uključe u svoj poslovni miks. Činjenica je da je ova vrsta skupova najkompleksnija i zahtijeva dugotrajnu pripremu te mnogo istraživanja i targetiranja, vrhunske prezentacijske i licitacijske vještine i strpljenje.”

“Uvijek je riskantno donositi zaključke na temelju podataka samo jedne godine, ali čini se da je konkurencija tradicionalnim liderima na tržištu sve veća s porastom broja održanih skupova u destinacijama koje nisu među top 10 na ljestvici. To bi moglo utjecati i na trend o kojem u posljednje vrijeme dosta čujemo, da mnoge destinacije s vrha ljestvice sve ćešće organiziraju vlastita međunarodna događanja radije nego da licitiraju za tradicionalne skupove udruga, a takva događanja ne ulaze u našu bazu podataka.”