×

Održan treći ACE of M.I.C.E. sajam u Istanbulu

Donosimo izvještaj s međunarodnog sajma kongresne industrije ACE of M.I.C.E., održanog u Istanbulu od 16. do 18. ožujka, koji je okupio značajan broj kupaca, izlagača i posjetitelja.
ACE of M.I.C.E.
ACE of M.I.C.E.

Treće izdanje međunarodnog sajma kongresne industrije ACE of M.I.C.E., koji se održao od 16. do 18. ožujka, ponudilo je pregršt događanja te ugostilo dosad rekordan broj kupaca, izlagača i posjetitelja sajma. Više od 700 turskih i međunarodnih kupaca, 318 tvrtki izlagača iz 24 zemlje (što je porast od 20% u odnosu na prošlogodišnji sajam) i 15.000 posjetitelja, potvrdili su da je kongresna industrija u konstantnom porastu.

Istanbul i Turska točka su spjanja Europe i Azije; svjesni svojih prednosti, ali i problema, ulažu značajna sredstva u turizam i postavljaju visoke ciljeve. Tako je do 2023. godine cilj imati 50 miljuna turističkih dolazaka te još više povećati udio poslovnih gostiju s trenutnih 5,3 %. Po izvješću Svjetske turističke organizacije iz 2014. godine, Turska je na 6. mjestu po turističkim dolascima i na 12. mjestu po prihodima iz turizma. Također, po izvještaju ICCA-e iz 2014. godine, Turska je sa 190 kongresa na 19. mjestu po broju organiziranih kongresa, dok je kulturna i povijesna prijestolnica Istanbul, na 9. mjestu u svijetu s organiziranih 130 kongresa s više od 400 sudionika.

ACE of M.I.C.E. 2016.

U situaciji kada je cijela turska regija uzdrmana političkim odnosima i suočena s terorizmom, jasna su ulaganja ove zemlje da održi pozitivnu sliku te destinacije bogate povijesti, prirodnih ljepota i sjajne turističke infrastrukture. Kao što je na samom otvaranju sajma predsjednik TURSAB-a, Udruge Turskih putničkih agencija, gospodin Basaran Ulusoy rekao: „Teror koji uklanja međunarodnu slobodu putovanja nije usmjeren samo protiv Turske, već protiv čovječnosti. Kao dionici poslovnog segmenta, moramo imati jak moral, banke moraju imati razumijevanje, a država mora pružiti još jaču podršku kongresnoj inustriji“. Sjena političke situacije prisutna je u gotovo svim razgovorima, a činjenica je da većina istanbulskih hotela posljednjih 6 mjeseci bilježi značajan pad posjećenosti - i do 40 %. Uz terorističe prijetnje, najveći problem im je upravo politički zamrznut odnos sa zemljom iz koje je dolazilo najviše gostiju – Rusijom. Stoga je razumljivo da je upravo ovaj sajam označen kao značajna platforma u inteziviranju novih poslovnih odnosa i povezivanja kroz B2B sastanke te razna networking druženja.

„Vrlo sam zadovoljan ostvarenim kontaktima na sajmu. Vidi se da Turska snažno razvija kongresnu industriju te da su vrlo otvoreni za nove ideje.“, podijelio je s nama svoje dojmove Carlos E. Linares iz tvrtke Grupo eventoplus iz Barcelone. Allen Peters iz agencije Travza Limited iz Londona istaknuo je: „Direktnim letovima smo snažno povezani s Turskom. Uvijek želimo istražiti nešto novo pa stoga posjećujemo najbolje sajmove na svijetu. ACE of M.I.C.E. se razvija i na dobrom su putu, nažalost Turska trenutno ima problema i tu smo da im damo podršku.“

ACE of M.I.C.E. 2016.

Edukacijski program
Značajna je edukacijska uloga sajma, ponajviše prema studentima, ali i svim djelatnicima u turizmu. Tako smo imali priliku vidjeti i čuti 25 različitih predavanja i prezentacija od strane 62 govornika. “Trendovi u insentiv putovanjima“, “Kako raditi s kongresnim uredima“, “Budućnost traženja mjesta za sastanke - online rješenja“, “Tehnološki trendovi u organizaciji događaja“,... samo su neke od obrađenih tema. Zanimljivo je bilo vidjeti i tehnološke novitete u organizaciji događaja.

Dodjela nagrada ACE of M.I.C.E.
Ceremonija dodjele nagrada ACE of M.I.C.E. bila je uistinu impresivna. Svečana dodjela održana je u Zorlu Performing Arts Centru, a uz samu dodjelu više od 2.500 gostiju, uživalo je i u ponudi različite hrane, pića i koktela. Nagrade su dodijeljene u ukupno 31. kategoriji prema 4 osnovna kriterija: Događanja, Tvrtke pružatelji usluga podrške u organizaciji događanja, Kongresni hoteli i objekti te Tvrtke organizatori događanja.

Iskustva hrvatskih izlagača
Hrvatska je spomenuta nekoliko puta, i to u izrazito pozitivnom kontekstu. Istraživanja pokazuju da smo jedno od najpropulzivnijih novih tržišta, smješteno u top 5 europskih tržišta i da nam gotovo svi trendovi idu u prilog. Nedostaju samo jasnije istaknute te prednosti, više direktnih zračnih linija i poznati brandovi hotelskih kuća.

Od hrvatskih izlagača prisutan je bio Kongresni ured grada Zagreba te agencija Spektar putovanja, a nekoliko hrvatskih agencija sudjelovalo je na sajmu u funkciji kupaca. Portal PoslovniTurizam/CroatiaMeetings bio je međunarodni medijski partner, a putem autora ovog teksta, bila je zastupljena i Ilirija Travel iz Biograda. Perspektive i mišljenja sudionika se razlikuju. Dok su izlagači zadovoljni interesom i brojem ostvarenih sastanaka, koji pokazuju znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, te samom cijenom izlaganja, koja je povoljnija u odnosu na slične svjetske događaje, kupci su imali pritužbe na komunikaciju i organizaciju. To se odnosi na slabo poznavanje/korištenje engleskog jezika na samom sajmu i velike prometne gužve u Istanbulu, zbog kojih je svaki transfer do mjesta događaja trajao nekoliko sati. Ipak, možemo reći da je ukupan dojam pozitivan.

ACE of M.I.C.E. 2016.

Stjepan Zovko iz agencije Spektar putovanja izjavio je: „Ovo je bio moj drugi nastup na ACE of M.I.C.E., najvećem sajmu ovakvog tipa u Turskoj i vidljiv je pomak u odnosu na prošlu godinu. Iako je sajam primarno za tursko tržište, od prošle godine broj međunarodnih izlagača se udvostručio i ove godine se poradilo na prostoru gdje su smješteni izlagači iz drugih zemalja. Vidljivo je da je sajam još uvijek u razvoju, ali i da ima potencijala u budućnosti. Svakako moram primjetiti da je ove godine nedostajao veliki broj posjetitelja iz Rusije, koji gotovo i nije bilo, zbog nastale situacije u odnosima s Turskom. Prošle godine su oni bili bitan segment sajma, no s druge strane, bio je prisutan veliki broj posjetitelja iz Azije, a prednjačili su Indijci. Iako na sajmu nije vladala velika gužva, interes za Hrvatsku i Zagreb bio je iznimno velik i naš izložbeni prostor bio je bitno posjećen i zamijećen. Svakako mogu zaključiti da je sajam bio uspješan, sastanci zadovoljavajući i rekao bih obećavajući.“