×

Osvrt na 2021: Je li pandemija Covid-19 slomila kongresnu i event industriju?

Kongresna i event industrija, jedna od najjače pogođenih svjetskom koronakrizom, ostavlja još jednu tešku godinu iza sebe, no s velikom nadom i vjerom u oporavak te povratak većim događanjima uživo
Osvrt na 2021: Je li pandemija Covid-19 slomila kongresnu i event industriju?
Foto: Depositphotos

Prošla godina i proglašenje globalne pandemije zauvijek su promijenili naše živote na mnogo načina: od prvotnog šoka i nevjerice, straha, skepticizma, (ne)snalaženja u novom normalnom, prilagođavanja novim uvjetima na gotovo dnevnoj osnovi, pronalaženja novih načina kako poslovno preživjeti pa do prihvaćanja situacije i života u novim uvjetima.

Organizacija poslovnih, ali i svih drugih događanja, s obzirom na sve restrikcije, nikad nije bila zahtjevnija. Svi smo se u kongresnoj i event industriji, kao i cijeli svijet, nadali i vjerovali da će s proljećem ove godine i procjepljivanjem, virus nestati ili barem dovoljno oslabiti kako bismo nastavili naše poslove i događanja onako kako ih najviše volimo – uživo. Jer, svi se slažemo, svaka čast virtualnim događanjima koja su nam omogućila komunikaciju i susrete u jednoj novoj formi, koju sigurno ne treba odbaciti sa smirivanjem ili prestankom pandemije, no ništa ne može zamijeniti susret uživo, održavanje kontakta gledanjem u oči, smiješak čak i pod maskama, kao i energiju koja se pri tome stvara. Da ne spominjemo koliko je ista još važnija kod događanja kao što su koncerti i manifestacije, na koja odlazimo prvenstveno radi dobre atmosfere.

No, naša nadanja i želje su jedno, a stvarnost nešto drugo. Virus je još uvijek tu i ne jenjava, samo mijenja svoje oblike i testira našu strpljivost i izdržljivost. Na kraju još jedne jako teške, nesigurne i zahtjevne godine možemo samo zahvaliti što smo živi, što je ljetna odmorišna sezona donekle popravila krvnu sliku barem dijelu industrije, što smo u jesenskim i zimskim mjesecima ipak imali priliku sudjelovati na mnogim događanjima uživo, što smo dobili priliku zakoračiti prema digitalizaciji ili u potpunosti transformirati svoje poslovanje i kreirati nove temelje za budućnost, jer neće ni ova nevolja zauvijek trajati.

Nitko ne može sa sigurnošću reći kada ćemo proglasiti pobjedu nad virusom i kraj pandemije, no prilično smo sigurni da je najgore iza nas te da će se kongresna i event industrija, kao mnogo puta do sada, strpljivo i hrabro othrvati svim izazovima i izaći drugačija, bolja, kreativnija, empatičnija nego do sada te da profit više nikada neće biti važniji od onoga što je istinski duh događanja – radost učenja, istraživanje inovacija, druženje s dragim ljudima i upoznavanje novih, kreativnost na jednoj sasvim novoj razini u načinu organizacije i izvedbe evenata...

Čestitamo vam na izdržljivosti, strpljenju i hrabrosti te vam želimo sretan i radostan Božić, s najboljim željama za Novu godinu!