×

Pokrenut nacionalni ambasador program - Hrvatski kongresni ambasadori

Dugo najavljivani program napokon je aktualiziran te se aktivno traže kongresni ambasadori koji će Hrvatskoj osigurati nova domaćinstva međunarodnih kongresa
Hrvatski kongresni ambasadori
Hrvatski kongresni ambasadori

U organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokrenut je nacionalni ambasador program koji za cilj ima okupiti vodeće hrvatske znanstvenike i uglednike u međunarodnim asocijacijama te im omogućiti potporu da dovedu veći broj međunarodnih skupova u Hrvatsku. Iako se ovaj program najavljuje od 2013. godine, započeo je tek 2018. nakon što je predstavljen na Forumu kongresne industrije HUPKT-a u prosincu 2017. godine. Tijekom 2018. imenovani su prvi ambasadori, ali su aktivnosti programa ostale samo na potporama za kongrese i organizaciji dva prigodna druženja s ambasadorima na kraju 2018. i 2019. godine. Sada je program aktualiziran pod službenim nazivom Hrvatski kongresni ambasadori (HKA) te je imenovan Savjet programa HKA, koji se sastoji o predstavnika HTZ-a (2 člana), HUPKT-a, TZG Zagreba, TZG Dubrovnika i TZG Opatije.

„Program Hrvatski kongresni ambasadori je važan jer ima za cilj iskoristiti reputaciju i utjecaj naših stručnjaka uključenih u rad međunarodnih udruženja. Imamo brojne međunarodno priznate stručnjake u mnogim područjima i to definitivno treba iskoristiti za razvoj poslovnog turizma.“, istaknuo je Goran Pavlović, operativni voditelj HKA programa.

Pri pokretanju programa kreirana je nova internetska stranica hka.hupkt.hr na kojoj se mogu saznati sve informacije vezane uz program, tko može postati HKA, koju vrstu podrške mogu očekivati te saznati tko su trenutni ili Alumni ambasadori. Ideja programa je da se uspostavi stalna komunikacija s ambasadorima te ih se potakne na nove kandidature. Aktivnosti programa će ići u smjeru traženja novih ambasadora s konkretnim potencijalnim skupovima, ali i prema potencijalnim skupovima tražiti ambasadore. U tu svrhu uspostavljen je CRM sustav kroz koji će se sustavno pratiti provedba programa i komunikacija s ambasadorima. „Cilj nam je u ovoj prvoj godini aktivnijeg rada na programu razviti sustav i alate za promociju programa, pa slijedom toga očekujemo povećanje broja ambasadora proaktivnim istraživanjem i pozivanjem na uključivanje u program.“, rekao je Pavlović.

Tko može biti kongresni ambasador?Da bi stekao titulu HKA, osoba treba biti istaknuti stručnjak za svoje područje djelovanja, uz međunarodno priznati rad i utjecaj u međunarodnoj zajednici te imati dobro razvijene osobne komunikacijske vještine, reputaciju, značajne rezultate istraživanja, međunarodna priznanja i sl. To su predstavnici akademske zajednice, javnih institucija i organizacija te nacionalnih udruženja koji su aktivni članovi međunarodnih udruženja, zainteresirani za dovođenje i organizaciju međunarodnih poslovnih skupova u Hrvatsku.

Ključan element o donošenju odluke o imenovanju ambasadora je realni potencijal poslovnog skupa za koji se može istaknuti kandidatura u nadolazećem razdoblju. Potencijalni poslovni skup je skup u postupku otvorene kandidature za buduće razdoblje, a za koji Hrvatska ima preduvjete za pokretanje kandidature.

Osim što će provoditelji HKA programa nastojati pronaći potencijalne ambasadore i pozvati ih direktnim kontaktom, svi članovi HUPKT-a, ali i svi ostali pozvani su dati svoje prijedloge najboljih kandidata za uključivanje u program putem ovog obrasca.

Pogodnosti koje organizatorima donosi sudjelovanje u HKA programuPo uzoru na poznate svjetske primjere ambasador programa, HKA pruža besplatnu podršku ambasadorima od faze kandidature sve do faze održavanja konferencije u destinaciji:

  • kroz edukaciju i upoznavanje ambasadora s kongresnom djelatnošću i postupkom organizacije poslovnog skupa, prezentacijskim tehnikama (po potrebi), destinacijama i dr.
  • u pripremi i izradi kandidature i prezentacije,
  • savjetima i kontaktima oko potencijalnih lokacija i dvorana za održavanje kongresa
  • savjetima i kontaktima stručnih PCO agencija
  • prijedlozima aktivnosti i programa prije i poslije samog poslovnog skupa (pre & post tour), te kontaktima stručnih agencija pojedinih destinacija (DMC)
  • korištenje raznih raspoloživih marketing i PR alata destinacija,
  • osiguranje promotivnih materijala za sudionike sukladno mogućnostima
  • povezivanje s predstavnicima lokalne samouprave u slučaju potrebe
  • financijska sredstva za pripremu i izradu te provedbu kandidatura, organizaciju inspekcijskih posjeta, promociju dobivenih događanja
  • okupljanje ambasadora radi izmjene iskustava i dobivanja novih znanja, s naglaskom na upoznavanju nove destinacije ili novostima u destinaciji.

„HKA program ima za ulogu i istaknuti rad ambasadora, te im pomoći u nacionalnom i međunarodnom priznanju za njihova dostignuća, a dovođenjem međunarodnih poslovnih skupova u Hrvatsku se slijeva znanje i vrijednosti, koje naša znanstvena zajednica može koristiti kao dugoročno naslijeđe održanog poslovnog skupa.“, zaključuje Goran Pavlović.

Više informacija o Programu i mogućnostima prijave, pronađite na službenim stranicama hka.hupkt.hr ili putem e-mail na hka@cmpa.eu.