×

Potpore za očuvanje radnih mjesta se nastavljaju do kraja godine - prijave od 15. rujna

Primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavljaju se i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine, a zahtjevi se zaprimaju od 15. rujna
Potpore za očuvanje radnih mjesta se nastavljaju do kraja godine - prijave od 15. rujna
Foto: HZZ

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na sjednici održanoj u ponedjeljak, 07. rujna 2020. donijelo je odluku o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini. HZZ u svom priopćenju navodi kako se primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavljaju i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

Potpora za očuvanje radnih mjesta pogođenim koronavirusom uključuje sve djelatnosti kao i do sada te će njima i nadalje biti omogućeno korištenje potpore do 4.000 kuna po radniku uz uvjet pada prihoda za najmanje 60 %. Što se tiče potpore za mikropoduzetnike, ona i nadalje uključuje iznos do 2.000 kuna po radniku za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika uz uvjet pada prihoda za najmanje 50 %.

Iz HZZ-a važnim naglašavaju da će svi poslodavci, bez obzira na djelatnost, koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite moći koristiti ove mjere, s time da će oni kojima je rad ograničen odlukom Stožera (skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja, itd.) po potrebi morati dokazati poteškoće u poslovanju (pad prihoda za 60 odnosno 50 %).

Potpore u iznosu 4.000kn za očuvanje radnih mjesta rujan-prosinac 2020. prema djelatnosti 

Od utorka, 15. rujna, zaprimaju se zahtjevi za Potporu za očuvanje radnih mjesta – rujan-prosinac 2020. za djelatnosti u iznosu od 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Ciljne skupine poslodavaca odnose se na uslužne djelatnosti putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge, prijevoz putnika, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića te djelatnosti povezane s njima.

Poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi onome za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka za najmanje 60% u odnosu na isti mjesec 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka od 60% u drugom tromjesečju 2020., u odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine ukoliko traže potporu za rujan; pad prihoda/primitaka u trećem tromjesečju 2020., u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine ako traže potporu za listopad, studeni i prosinac.

VAŽNO: U smislu ovih kriterija prihodima/primicima se smatraju podaci o vrijednosti isporuka dobara i usluga iskazanih pod točkama I., II.1., II.2. i II.3. Obrasca PDV neovisno o njihovoj prirodi, strukturi i načinu obračuna. Iznimno, poduzetnici koji relativnu većinu svojih prihoda/primitaka ostvaruju isporukom dobara i usluga za koje pravo oporezivanja imaju druge države, a takve izlazne račune ne iskazuju na PDV obrascu, mogu dokazivati pad prihoda i drugom vjerodostojnom dokumentacijom uz navođenje članka Zakona o PDV-u koji regulira takva izuzeća.

Potpore u iznosu 2.000kn za mikropoduzetnike

Osim potpore prema djelatnosti, od 15. rujna, zaprimaju se zahtjevi i za mjeru za mikropoduzetnike koja traje od rujna do prosinca u iznosu od 2.000,00 kuna mjesečno po radniku. Za ovu mjeru mogu se prijaviti svi poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju do 10 radnika, odnosno svi poslodavci neovisno o djelatnosti, a koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju do 10 radnika i koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite ili kojima je na bilo koji način ograničen rad Odlukama Stožera civilne zaštite. Potpora je namijenjena za radnika koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi onome za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka za najmanje 50% u odnosu na isti mjesec 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Podsjećamo, do kraja godine aktivna je i mjera skraćivanje radnog vremena za sve poslodavce s 10 ili više zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po radniku do 2.000 kn po radniku

Detaljnije informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta dostupne su na službenim stranicama HZZ-a.