×

Zadar će ugostiti II. Svjetski kongres sportskog turizma UNWTO-a

U travnju ove godine Zadar će ugostiti drugi UNWTO-ov Svjetski kongres sportskog turizma koji će okupiti više od 300 međunarodnih sudionika iz područja turizma i sporta
Potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora
Foto: MINTS

U sklopu predstavljanja hrvatske turističke ponude na međunarodnom turističkog sajmu FITUR u Madridu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je s generalnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem, 19. siječnja potpisala Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske turističke organizacije o održavanju II. Svjetskog kongresa sportskog turizma.

Sportski turizam jedan je od najbrže rastućih sektora u turizmu. Sve više turista zainteresirano je za sportske aktivnosti tijekom putovanja bez obzira je li sport glavni cilj putovanja ili ne. Sportska događanja različitih vrsta i veličina privlače turiste kao sudionike ili gledatelje, a destinacije im pokušavaju dodatno pružiti autentična lokalna iskustva. Sportska događanja mogu biti katalizator razvoja turizma ako se uspješno iskoriste u smislu brendiranja destinacije, razvoja infrastrukture i drugih gospodarskih i društvenih koristi. Upravo zato, UNWTO je, u okviru Programa 2030 za održivi razvoj, odlučio organizirati kongres s ciljem daljnjeg istraživanja odnosa između sportskog turizma i održivog i uključivog razvoja te na koje načine sportski turizam može poslužiti kao alat za širenje, diferencijaciju i desezonalizaciju turizma.

Prvi Svjetski kongres sportskog turizma održan je u Lloret de Maru u Španjolskoj, 25. i 26. studenoga 2021. godine, u kongresnom centru Olympic. Kongres su organizirali Katalonska turistička zajednica i Svjetska turistička organizacija (UNWTO), uz suradnju Turističke zajednice Costa Brave i grada Lloret de Mar. Kongres je pratilo 600 registriranih sudionika, od čega njih 400 uživo, a 200 online, iz 21 zemlje, među kojima su bile Sjedinjene Američke Države, Kanada, Argentina, Finska, Švicarska i druge. Na kongresu je sudjelovalo više od 50 govornika, od kojih više od polovice uživo, iz Kanade, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Francuske, Walesa, Italije, Južne Afrike i drugih. Kongres je zatvoren uz 10 glavnih zaključaka koji su ostali kao ostavština tog skupa.

Prvi Svjetski kongres sportskog turizma

Hrvatska kao idealna destinacija za promociju sportskog turizmaII. Svjetski kongres sportskog turizma održat će se 26. i 27. travnja 2023. u Zadru, koji je izabran upravo radi svoje bogate sportske tradicije te turističke ponude, a okupit će više od 300 međunarodnih sudionika iz područja turizma i sporta.

„Iznimno nam je zadovoljstvo što će Hrvatska biti domaćin ovako važnog međunarodnog događaja te zahvaljujem Svjetskoj turističkoj organizaciji na izvrsnoj suradnji. Sportski turizam jedan je od najbrže rastućih posebnih oblika turizma te ga je Ministarstvo u svojim strateškim aktivnostima prepoznalo kao predvodnika razvoja turističkih destinacija. U Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine, istaknuli smo sportski i aktivni turizam kao važan potencijal za razvoj cjelogodišnjeg i teritorijalno uravnoteženijeg turizma. Hrvatska je do sada ugostila brojne međunarodne sportske događaje, ali i brojne sportske ekipe, stoga je ovaj Kongres izvrsna prilika za još bolje pozicioniranje naše zemlje u pogledu sportskog turizma“, poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

UNWTO je prepoznao Ministarstvo turizma i sporta RH kao odličnog partnera u organizaciji ovoga događanja upravo zbog sinergije dvaju sektora, a Hrvatska kao destinacija može poslužiti kao odličan primjer razvoja sportskog turizma.

„Povjerenje Svjetske turističke organizacije, koja je odabrala Hrvatsku za domaćina i suorganizatora ovako značajnog i velikog međunarodnog skupa, potvrđuje status i ugled naše zemlje kao kvalitetne turističke, ali i sportske destinacije. Zemlja smo s velikim turističkim i sportskim postignućima te smo kao takvi idealan domaćin koji će, siguran sam, opravdati ukazano povjerenje te zajedno s partnerima pripremiti kvalitetan, bogat i zanimljiv program za brojne međunarodne sudionike kongresa. Ovo domaćinstvo je ujedno i prilika za dodatnim isticanjem i promocijom cjelokupne hrvatske turističke ponude, posebice sportskog dijela ponude koji danas predstavlja jedan od najbrže rastućih segmenata u turizmu“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.