×

Kriza za turizam završena, porast bukinga za Hrvatsku

Za njemačko turističko tržište kriza je završena te se ove godine, posebno u ljetnim mjesecima iz te zemlje u svijetu pa i u Hrvatskoj može očekivati veći broj turista nego lani.

Optimistične su to poruke s današnjeg otvaranja najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu u sklopu koje je na konferenciji za medije hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom predstavilo novosti u hrvatskom turizmu. Hrvatska se na ovogodišnjem jubilarnom 45. ITB-u do 13. ožujka predstavlja između ukupno 11.163 izlagača iz 188 zemalja, što je rekordni ITB do sada.

U nastupu, odnosno promidžbenoj kampanji, posebice u Europi, naglašavat će se skoro punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a od 1. travnja 2011. do 31. prosinca 2012.,ECTAA (Udruga europskih
putničkih agencija) Hrvatsku će preporučivati kao odredište za 2011. i 2012. te će se i to isticati u kampaniji. (J. T.)

Posebna pažnja, pomalo neuobičajena, kako ocjenjuje struka, daje se Egiptu i Tunisu koje njemački touroperatori zbog zaštite vlastitog kapitala nastoje sniženim cijenama i jačom promocijom održati na tržištu unatoč nemirima u tim zemljama. Rezultati istraživanja centra GfK o njemačkom turističkom tržištu na uzorku većem od tisuću agenata pokazuju da Egipat trenutno u Njemačkoj bilježi pad bukinga od 50 posto, a Tunis od čak 85 posto.

To se pokušava nadoknaditi nešto nižim cijenama primjerice za Španjolsku i Tursku, koje uz Hrvatsku, Bugarsku, Italiju i Cipar bilježe dvoznamenkasti porast bukinga u odnosu na isto vrijeme prošle godine.Općeniti porast bukinga u Njemačkoj za cijeli svijet trenutno je 18 posto.Vjerujući da će u Hrvatsku ove godine doći više od lanjskih 1,5 milijuna njemačkih turista, ministar Bajs je na konferenciji za novinare naznačio da su i ove godine u Hrvatskoj prisutni gotovo svi važniji njemački touroperatori kao i avio kompanije koje su najavile poraste.

S puno njih su već potpisani ugovori za udruženo oglašavanje, a dosta ih se zanima i za dodatne mjere za to oglašavanje za pred i posezonu za što su javni pozivi objavljeni uoči ITB-a potom i u popratnim glasilima ITB-a. Ministar je kazao i da Hrvatsku kao destinaciju ove godine preporuča i promovira Europsko udruženje putničkih agencija-ECTA, pri čemu je pozvao prisutne da dođu u Hrvatsku "netom prije njenog ulaska u EU", dodavši da ja taj ulazak u 2012. gotovo siguran.

Na pitanje novinara kako gleda na odluku guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da osigura 6,3 milijarde kuna za kreditiranje prerađivačke industrije i turizma, Bajs je rekao da mu je kao ministru turizma izuzetno drago.
-Naime, upravo smo završili jedan projekt, pitanje turističkog zemljiša i zajedno sa sektorom smo zaključili da se radi o strateškom interesu koji mora dovesti novi investicijski ciklus. Nadam se da će kamate biti prihvatljive - rekao je Bajs. (J. T.)

Na pitanja njemačkih novinara što će bolje ili lošije hrvatskom turizmu donijeti EU ministar je odgovorio da će to sigurno biti dodatni poticaj već sada zainteresiranim stranim investitorima za dolazak u Hrvatsku, ali i poticaj za jači razvoj regionalnih programa na čemu se već sada radi. Na pitanja o utjecajima prosvjeda u Hrvatskoj na turizam Bajs je odgovorio da neće utjecati sve dok budu mirni i bez nasilja (H)