×

Dodijeljene nagrade ARTUR - arhitektura i turizam

Na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, potiču interdisciplinarnost i cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša.
Hotel Split
Hotel Split

27. ožujka 2014. na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, u nazočnosti zamjenika Ministra turizma Ratomira Ivčića,  Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske Stelle Ronner-Grubačić i drugih uzvanika, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša u nekoliko kategorija.

Kako je program ARTUR usmjeren je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma, svrha poziva za nagradu ARTUR bila je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija.

U razmatranje su se uzimali projekti koji su realizirani od početka 2000. godine do danas. Žiri nije razmatrao projekte u visokom stupnju dovršenosti koji još nisu stavljeni u funkciju zbog nemogućnosti ocjene utjecaja koji ti projekti mogu imati na lokalnu zajednicu i razvoj turističkih aktivnosti. Stručni interdisciplinarni ocjenjivački žiri u sastavu Vesna Rajković, Ministarstvo turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizma, Snježana Turalija, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Đuro Tomljenović, Hrvatska radiotelevizija, Maroje Mrduljaš, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Boris Fiolić, Studio BIF, Udruženje hrvatskih arhitekata i Pieter Sanders, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, dodijelio je nagrade u četiri kategorije, između ukupno 24 pristigla projekta.

U kategoriji INTERVENCIJE U TURISTIČKOM MJESTU – ARTUR nagrada se dodjeljuje projektu "Trg Stjepana Radića - Crikvenica".

U kategoriji TURISTIČKI OBJEKTI - ARTUR nagrada se dodjeljuje inovativnom konceptu koji je primijenjen na dva projekta te nagrada ide predlagatelju arhitektonskom uredu Studio UP za projekte Hostel Forum i Hostel Goli Bosi. U istoj kategoriji – TURISTIČKI OBJEKTI žiri je odlučio dati i posebno priznanje projektu Hotel Split u Podstrani. U kategoriji TURISTIČKI SADRŽAJI posebno priznanje se dodjeljuje projektu Muzej "Nin otok u središtu Eko parka Ninska laguna".

U kategoriji STRUČNA ISTRAŽIVANJA I PUBLIKACIJE posebno priznanje se dodjeljuje urbanističkoj radionici "Istraživanje, preobrazba i sanacija prostora otoka Vira“.