×

Objavljene službene preporuke za organizaciju stručnih skupova i poslovnih događanja!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je službene preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja stručnih skupova i poslovnih događanja
Poslovno događanje
Poslovno događanje
Foto: Pixabay

Prema najnovijoj odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, a koja je na snazi od 1. do 15 rujna, nije se puno toga promijenilo. Po pitanju okupljanja, vrijede mjere određene u srpnju pa su tako dozvoljena sva okupljanja do 100 osoba za koja nije nužno da sudionici posjeduju EU digitalne COVID potvrde (EU DCC), a za sva okupljanja većeg broja nužno je da svi sudionici imaju važeće EU DCC, uz prethodno odobrenje lokalnog stožera.

Osim ove odluke od 1. rujna svim organizatorima događanja dostupan je i dokument koji sadrži službene preporuke za organizatore događanja. Nakon dugog čekanja i višemjesečnih napora s različitih strana hrvatske kongresne i event industrije, razgovora i dopisa nadležnim institucijama te nedavnog sastanka predstavnika HUPKT-a i Zajednice poslovnog turizma pri HGK s Nacionalnim stožerom, napokon je objavljen jedinstveni dokument s konkretnim uputama: Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja stručnih skupova i poslovnih događanja.

Strože mjere za skupove na kojima sudionici nisu obvezni imati EU DCCPrema navedenim uputama, stručni skupovi i poslovna događanja na kojima svi sudionici (posjetitelji, izvođači, predavači i osoblje) posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu izuzeti su iz svih ograničenja – uključujući i obvezu nošenja maski, fizičke udaljenosti, broja prisutnih osoba itd. Organizatori takvih događanja obvezni su nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite, najkasnije 3 dana prije održavanja okupljanja dostaviti obavijest o održavanju skupa u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okvirni broj osoba koje će biti prisutne.

S druge pak strane, stručni skupovi i poslovna događanja na kojima sudjeluje do 100 osoba koje nisu dužne predočiti EU DCC, smiju se organizirati isključivo uz sjedeća mjesta i poštivanje epidemioloških mjera. Među tim mjerama je obavezno korištenje maske za lice u zatvorenom prostoru te kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m na otvorenom prostoru, osim za vrijeme konzumiranja hrane i pića i za izvođače/predavače za vrijeme izvedbe. Obavezno je pridržavanje mjere fizičkog distanciranja od najmanje 1,5 metra na otvorenom i 2 metra u zatvorenom prostoru. Fizičku udaljenost među sudionicima za vrijeme trajanja programa organizator mora osigurati sjedećim mjestima međusobno udaljenim 1,5 metra. Iznimno, prilikom održavanja događanja niskoga rizika dozvoljava se fizička udaljenost između posjetitelja od 1 sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja programa. Programi niskog rizika su programi s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju sa sudionicima i aktivni angažman sudionika.

Preporuča sa da svi izvođači (voditelji, predavači, panelisti i sl.) posjeduju EU DCC kako bi bili izuzeti iz svih protuepidemijskih mjera propisanih ovom preporukom. Ako izvođači ne posjeduju EU DCC, preporučuje se razmak od 2 metra i izbjegavanje fizičkog kontakta. Također, preporučuje se dezinfekcija mikrofona i prezentacijske i ostale tehničke opreme nakon svakog korištenja.

Registracija, evidencija sudionika i provjera valjanosti EU DCCPrilikom registracije sudionika i interakcije sa sudionicima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno na raspolaganju biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Preporučuje se razmak među sudionicima od najmanje 1,5 m kod ulaska, kretanja i izlaska te da se izlazak sudionika organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlaze sudionici najbliže izlazu. Sudionike i izvođače treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže razmak.

Za potrebe vođenja evidencije preporuča se omogućavanje unosa podataka sudionika elektroničkim putem, u kojem slučaju će biti pravovaljano bez potpisa sudionika. Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije osoblja i njihove prisutnosti na radnom mjestu (po smjenama) te evidencije izvođača/predavača i ostalog osoblja za svaku izvedbu radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Također, preporuča se vođenje evidencije posjetitelja svih događanja koja imaju sustav internetske rezervacije i prodaje ulaznica. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana.

Provjera valjanosti EU digitalne COVID potvrde vrši se na ulasku u prostor najmanje jednom na dan, najmanje prije početka službenog programa ili bilo kojeg organiziranog zbivanja tijekom skupa ili poslovnog događanja.

U dokumentu su naznačene i detaljne opće preporuke o higijenskim mjerama, distanciranju, vidljivim obavijestima, mjerenju tjelesne temperature i higijeni prostora u kojima se stručni skupovi ili poslovna događanja održavaju.

Cijeli dokument preporuka možete preuzeti ovdje.