×

Turistički eventi u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra

Organizatori turističkih događanja govore o posljedicama otkazivanja, novim projektima i planovima za ponovnu organizaciju evenata uživo
PLACE2GO 2019
PLACE2GO 2019

Na nedavno održanim drugim virtualnim susretima o turizmu, Smart Tourism 5.0, na panelu Turistički eventi u Hrvatskoj - kada se vidimo ponovo? okupili su se organizatori nekih od najpoznatijih turističkih događanja u Hrvatskoj. Govorili su o tome kako i koliko je korona-kriza utjecala na njihov posao, što rade u ovim teškim trenucima te za kada planiraju nova događanja uživo.

Već poznati moderator poslovnih konferencija u turističkim krugovima i TV voditelj, Frano Ridjan, vodio je ovom prilikom dva video panela. U prvom je okupio 'ljepši spol' pa su tako svoja iskustva iznijele Damjana Domanovac, direktorica sajma PLACE2GO, Andrea Škerlj, voditeljica projekta HOW Festival i Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean. U drugom panelu sudjelovali su Ognjen Bagatin, inicijator projekta Poduzetnički Mindset, Adriano Požarić, direktor konferencije Internet Adria i organizator sajma HORECA te Adem Braco Suljić, direktor kongresne burze MEETEX.

Jučer - masovna otkazivanja ostavila velike posljedice

Govornici su prvo iznijeli svoja iskustva s otkazivanjem događanja pa je Damjana Domanovac istaknula kako je ovog proljeća doživjela do sada najgore trenutke u 20 godina svoje karijere, otkazavši event koji se pripremao godinu dana. Sajam PLACE2GO koji se trebao održati u ožujku, pred samo izbijanje korona-krize, trebao je biti do sada najveći i najposjećeniji turistički sajam u Hrvatskoj. Do zadnjeg trenutka nije se znalo hoće li se održati ili ne, a otkazivanjem je došlo i do tehničkih problema sa stranim izlagačima koji se nisu mogli vratiti u svoje domovine. U sličnim problemima našao se i Adriano Požarić jer su, jednako tako u zadnji čas, otkazani i sajam HORECA i konferencija Internet Adria u Opatiji.

Smart Tourism 5.0 Turistički eventi

Ovogodišnje, drugo izdanje kongresne burze MEETEX održano je na samom početku trenutne krize prema uputama nacionalnih javnozdravstvenih ustanova u sasvim novim i neuobičajenim okolnostima društvene distance. Adem Braco Suljić, istaknuo je kako je upravo zbog toga, ovo bila jedna od najizazovnijih organizacija događanja u njegovoj karijeri.

Ognjen Bagatin incijator je i organizator prve europske zdravstvene konferencije EPIC – European Patient experience & Innovation Congress, koja se u ožujku trebala održati u Dubrovniku. Istaknuo je kako je bilo vrlo teško uopće organizirati takav jedan skup po prvi puta u Hrvatskoj i kako je uložen značajan trud da se ovim skupom Hrvatsku stavi u centar inovacija u zdravstvu pa ga je otkazivanje uistinu osobno pogodilo. Andrea Škerlj je rekla kako se nadaju da će se HOW festival, konferencija na temu hotelskih operacija, održati u listopadu kako je i planirano, ali da su za svaki slučaj isprobali i virtualnu opciju pa je tako 21. svibnja održan HOW online koji je okupio 300 sudionika iz svijeta hotelske industrije. Drugačija je situacija po pitanju međunarodnog festivala gastronomije, Taste the Mediterranean, koji se u svibnju trebao održati u Splitu jer, kako je naglasila Ingrid Badurina Danielsson, bogatstvo okusa i mirisa hrane se ne mogu doživjeti online.

Danas - kriza kao prilika za nove projekte i fokus na domaće posjetitelje

Damjana Domanovac je naglasila kako je sada vrlo važno ostati pozitivan te iz krize izvući najbolje i prilagoditi se situaciji. Zabrana i ograničena međunarodna putovanja prilika su za sve nas da istražimo i bolje upoznamo vlastitu zemlju. Upravo zato, pokrenula je novi projekt – posebno izdanje turističkog magazina PLACE2GO Hrvatska, koji će biti objavljen i na engleskom jeziku.

Nove sadržaje predstavila je i Ingrid Badurina Danielsson. Kreirana je nova međunarodna platforma The Mediterranean Women Chefs (Med Women Chefs) čiji je cilj unaprijediti položaj žena u gastronomiji. Svi najpoznatiji i najpopularniji chefovi su najčešće muškarci, a ova platforma za umrežavanje nastojat će istaknuti i vrhunske ženske stručnjake.

Na pitanje što će hotelijeri poduzeti ove sezone, Andreja Škerlj je rekla kako je ova kriza idealna prilika za hotelijere u Hrvatskoj da se pokrenu i porade na inovativnosti svoje ponude. Njena predviđanja su kako će ove sezone Istra i Opatija proći puno bolje od, primjerice Dubrovnika, jer su auto-destinacije, dok se u Dubrovniku brojni hoteli ove sezone neće niti otvoriti. Prilika je to da se promijeni pristup gostu, da se osvježi ponuda i u suradnji s lokalnim zajednicama kreiraju novi turistički sadržaji.

Smart Tourism 5.0 Turistički eventi

Sutra - kada se vidimo ponovno?

Svi sudionici panela istaknuli su kako se, bez obzira na trenutnu situaciju, nadaju da će se njihovi jesenski eventi i oni planirani za iduću godinu ipak održati. Tako je novi festival Taste the Mediterranean najavljen u Splitu od 7. do 11. listopada. Dok ostali planiraju svoja događanja, ali ne ističu točan datum, Adem Braco Suljić je rekao kako će se kongresna burza MEETEX i sljedeće godine tradicionalno održati u ožujku – ako ne licem u lice, onda virtualnim putem. Dodao je kako smatra da će i dalje biti okupljanja, samo će fizički prisustvovati domaći sudionici, dok će inozemni sudjelovati putem dostupnih virtualnih alata. Budućnost, barem ona bliža, je u hibridnim eventima.

Ivana Kolar, direktorica konferencije Može li turizam 365? i organizatorica prve stručne virtualne konferencije o turizmu u Hrvatskoj, za kraj ovog panela je zaključila kako planira i nada se da će se i ovogodišnja konferencija Može li turizam 365? tradicionalno održati u rujnu. Novonastala situacija nagnala nas je sve skupa da se prilagodimo, stoga moramo širom otvoriti oči, učiti jedni od drugih i djelovati  zajedničkim snagama, a „turizam 365“ je jedini pravi odgovor na ovu krizu.