×

UHPA: Turističke agencije traže nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta

Uslijed nemogućnosti pružanja usluga više od godinu i pol, turističke agencije i dalje bilježe enorman pad prometa
UHPA
UHPA

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i njezine članice naglašavaju važnost nastavka ključne potpore koja znači opstanak agencija i očuvanje radnih mjesta.

“Vesele nas iznimno dobri rezultati turističke sezone 2021. koje niti najveći optimisti među nama nisu mogli predvidjeti ali, nažalost, isti nisu bitno utjecali na poslovanje turističkih agencija koje većinu svojih usluga i specijalizacija ne baziraju na suncu i moru u špici sezone. Specifičnost agencijskog poslovanja bazirana je na turističkoj ponudi i uslugama kreiranim za određene tržišne niše čija se realizacija veže uz vremenske periode izvan turističke sezone, kao što su grupna putovanja, kongresni turizam i školska putovanja. Također, nemali broj agencija specijaliziran je za kreiranje i pružanje usluga za određena strana tržišta s kojih, odnosno prema kojima, ove godine, zbog putnih restrikcija, nije bilo moguće realizirati putovanja (Azija, Australija, Kanada…) te nam je nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta od ključne važnosti“ - ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Turističke agencije su od početka pandemije zabilježile ogromne gubitke, te uslijed nemogućnosti pružanja usluga više od godinu i pol i dalje bilježe enorman pad prometa.„U trenucima kada Hrvatska ruši turističke rekorde i puna su nam usta impozantnih brojki, možda će nekome paradoksalno zvučati kako su agencije daleko od oporavka i povratka na predpandemijske poslovne rezultate, ali realnost i statistika su neumoljivi“, naglašava predsjednik UHPA-e.

Iz rezultata ankete koje je UHPA provela međi članicama Udruge, i dalje je evidentan kontinuiran pad prometa i poslovnih rezultata. „Prema podacima dobivenim od članova Udruge, pad prihoda u prvih sedam mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje u 2019. je 78 posto. Slično potvrđuju i zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku kako je u Hrvatskoj najviši pad prometa, 83 posto, zabilježen u djelatnostima N 79 Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima. Ovakvu poražavajuću statistiku ne mogu ublažiti niti rekordne turističke brojke kojima svjedočimo ovih dana te nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u turističkim agencijama i dalje ostaje ključan uvjet našeg oporavka i opstanka. Nadamo se da ćemo u tome, kao i dosad, imati podršku Vlade RH, Ministarstva turizma i sporta kao i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U protivnome, bojim se da su dosadašnja sredstva iz državnog proračuna uložena u spašavanje radnih mjesta u turističkim agencijama uzaludno potrošena“, zaključuje Fain.