×

Više od 300 međunarodnih stručnjaka iz područja turizma i sporta okupilo se u Zadru

„Tourism & Sports United for Sustainability“ naziv je 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma koji se održava u Zadru u Fortis Clubu Falkensteiner Resorta Punta Skala u organizaciji Vlade RH, UNWTO-a i Ministarstva turizma i sporta
2. Svjetski kongres sportskog turizma
2. Svjetski kongres sportskog turizma
Foto: MINTS/HTZ

Danas je u Zadru započeo 2. Svjetski kongres sportskog turizma pod nazivom „Tourism & Sports United for Sustainability“, koji je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Kongres se održava 26. i 27. travnja, a organizatori su Vlada Republike Hrvatske i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dok je Ministarstvo turizma i sporta glavni koordinator provedbe aktivnosti vezanih uz Kongres.

Na početku Kongresa održan je okrugli stol na visokoj razini na kojem su sudjelovali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, ministar gospodarstva, turizma i sporta Slovenije Matjaž Han, zamjenik ministra međunarodnih poslova Saudijske Arabije Sultan Almusallam i predsjednik Europskog olimpijskog odbora Spyros Capralos. Tema ovog okruglog stola bila je važnost i uloga turizma u održivom razvoju.

2. Svjetski kongres sportskog turizma

„Zadovoljstvo nam je što smo dobili priliku biti domaćin ovako jednog važnog kongresa koji promišlja stratešku ulogu sportskog turizma u ukupnom razvoju održivog turizma. Veseli me što smo u Zadru okupili eminentne međunarodne i domaće predstavnike institucija i stručnjake iz područja turizma i sporta. Sigurna sam kako će razmjena iskustava i znanja doprinijeti jačanju uloge sportskog turizma u razvoju cjelogodišnjeg turizma što je zajednički cilj svima, a što smo imali prilike i čuti na održanom okruglom stolu visoke razine. Zaključci ovog Kongresa objedinit će sve teme o kojima ćemo kroz ova dva dana raspravljati, poput učinaka organiziranja velikih sportskih manifestacija, privlačenja sponzorstava u sport, sportskim događanjima kao pokretačima čitavih destinacija, ali i utjecaju sportskih događanja na okoliš i društvo. Veseli me što je Hrvatska prepoznata kao predvodnik razvoja održivog turizma i na svjetskoj razini.“, istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.

Na Kongresu sudjeluje više od 300 međunarodnih stručnjaka iz područja turizma i sporta, a neki od panelista i predavača su: Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport, Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Burak Baykan, regionalni direktor Dogus Holdings, Rose Wangen-Jones, generalna direktorica za marketing, destinacije i komercijalu u London&Partners, Elif Ozdemir, izvršna direktorica Gloria Sports Arena, Zrinka Bokulić, izvršna direktorica Aminess Hotels & Resorts, Judit Hidalgo, direktorica Andora Business - Andorra Sports Innovation Hub, Laurent Petrynka, predsjednik Svjetske školske sportske federacije, Josip Varvodić, prvi potpredsjednik Europskog plivačkog saveza i predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza, Goran Šprem, svjetski i olimpijski prvak, Jack Nixon, strateški direktor - International, Nielsen Sports, Sanda Čorak, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Valentina Bifflin, predsjednica Srednjeeuropske odbojkaške federacije te mnogi drugi.

2. Svjetski kongres sportskog turizma

Staničić: Hrvatska je najprepoznatljivija po turizmu i sportu

U sklopu programa 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma održana je i panel rasprava na temu sportskih događanja i njihova utjecaja na promociju destinacija, a u sklopu koje je uvodno izlaganje i prezentaciju održao Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. On je tom prilikom naglasio kako je Hrvatska u svijetu najbolje prepoznata upravo po turizmu i sportu, a pritom je kao kvalitetne primjere izdvojio hrvatske destinacije, ali i sportska događanja koja se održavaju u našoj zemlji, kao što su WRC Croatia Rally, CRO Race, ATP turnir u Umagu i dr.

„Puno radimo na promociji Hrvatske kao turističke destinacije kroz sport, sportska događanja, ali i kroz direktne suradnje koje ostvarujemo s brojnim hrvatskim sportašima, nacionalnim savezima i reprezentacijama. Podsjećam i na naš promotivni film Ambasadori hrvatskog turizma u kojem su među glavnim akterima bili upravo hrvatski sportaši i koji je u više navrata međunarodno nagrađivan te svojedobno proglašen najboljim turističkim promotivnim spotom jedne zemlje“, poručio je direktor Kristjan Staničić.

2. Svjetski kongres sportskog turizma

U sklopu panela „Sports events as a key driver for destination marketing & promotion“ svoja su mišljenja i iskustva podijelili Patrick Torrent, izvršni direktor turističke organizacije Katalonije, Fiona Harold, komercijalna direktorica Ladies European Toura, Ivan Kraljević, marketinški stručnjak UEFA-e te Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Tako je Patrick Torrent iz katalonske turističke organizacije naglasio da je tamošnjoj zajednici u razvoju sportskog turizma značajno pomoglo održavanje Olimpjskih igara u Barceloni 1992. godine, a potom se osvrnuo na strateške ciljeve ove popularne španjolske turističke regije. „Naš je cilj maksimalno segmentiranje ponude, odnosno želimo odabrati određene turističke proizvode te oko njih graditi marketinšku i promotivnu strategiju. Pritom je kao preduvjet nužna kvalitetna analiza i istraživanje tržišta, kao i privlačenje investicija što se u kontekstu sportskog turizma posebice odnosi na investicije u infrastrukturu“, poručio je Torrent.
Fiona Harold je naglasila kako i golf, odnosno održavanje natjecanja u ovome sportu, kao i općenito bavljenje golf turizmom, destinaciji može osigurati brojne benefite, kako u smislu promocije, tako i u smislu realizacije konkretnih turističkih rezultata. Važnost sportskih događanja potvrdio je i Ivan Kraljević iz UEFA-e, pritom naglasivši kako svaka destinacija mora sama za sebe dobro procijeniti koja sportska događanja može i žele privući jer, kako je rekao, svaki sport ima svoju publiku pa je poželjno da infrastruktura destinacije domaćina odgovara njihovim potrebama i preferencijama.

Program kongresa nastavlja se tijekom sutrašnjeg dana tijekom kojeg će biti održane dodatne tri panel rasprave, kao i zaključci kongresa. Program kongresa dostupan putem ove poveznice.