×

Brzi testovi na koronavirus - moguće rješenje za oživljavanje kongresne industrije u Beču

Najveći austrijski kongresni centar – Austria Center Vienna – provodi jedinstven pilot-projekt u sklopu kojega se za testiranje na koronavirus koriste brzi antigenski testovi
Beč
Beč
Foto: Unsplash

Testirati se na koronavirus neposredno prije početka nekog događanja i dobiti rezultat u roku od 15 minuta? Ono što se prije nekoliko mjeseci još činilo neostvarivim, postalo je moguće zahvaljujući napretku u razvoju brzih testova.

U suradnji s Ekonomskim fakultetom u Beču najveći austrijski kongresni centar – Austria Center Vienna – provodi jedinstven pilot-projekt, a stečena saznanja mogla bi biti od velike koristi za cijelu event industriju. U sklopu pilot-projekta ovog se tjedna 3.000 studenata Ekonomskog fakulteta u austrijskoj metropoli prije odlaska na uvodna predavanja testiralo na koronavirus. Pritom su se koristili brzi testovi na antigen njemačkog proizvođača „nal von minden” kojega je austrijski distributer medicinskih proizvoda „Alpstar” plasirao na tamošnje tržište, a koji su prema navodima proizvođača pouzdaniji od dosadašnjih brzih testova.

Kako funkcionira ovaj brzi antigenski test? Osobama se uzme bris grla, a daljnji je princip sličan onome testa za trudnoću – nekoliko kapi uzorka nanese se na testnu traku, a zatim se pojave crtice koje pokazuju je li osoba zaražena ili ne. Za dobivanje rezultata testa potrebno je svega 15 minuta.

Direktor Bečke turističke zajednice Norbert Kettner istaknuo je da bi brzi antigenski testovi mogli postati dio privremenog rješenja koje će doprinijeti ponovnom pokretanju kongresne industrije u austrijskoj prijestolnici te je dodao da je za sljedeću godinu planirano održavanje najmanje dvanaest velikih kongresa.

Kongresna i event industrija u Beču teško su pogođene krizom izazvanom pandemijom koronavirusa te bilježe velike gubitke. U proteklih je nekoliko mjeseci samo u spomenutom kongresnom centru odgođeno i otkazano oko 50 događanja. Bečki kongresni turizam u prosjeku ostvari prihod od otprilike milijardu eura godišnje. U glavnom je gradu Austrije tako 2019. održano ukupno 5.490 domaćih i međunarodnih kongresa te ostalih korporativnih manifestacija. Zabilježeno je 606.666 sudionika i ostvareno 1.581.000 noćenja, što je činilo čak 9 % svih turističkih noćenja. Osim toga, svaki kongresni gost u Beču u prosjeku ostavi 541 euro dnevno, gotovo dvostruko više nego što ostali gosti ondje potroše na dnevnoj osnovi.