×

Nove mjere i pomaci ka oživljavanju kongresne i event industrije u Hrvatskoj

Jesu li ublažavanje restriktivnih mjera, pozitivni ishodi pilot evenata, sve veća procijepljenost stanovništva, Covid-putovnice i toplije vrijeme naznake početka postupnog oporavka kongresne i event industrije?
Pilot event NUU
Pilot event NUU
Foto: Nezavisna udruga ugostitelja

Ovoga svibnja nešto je pokrenuto i potaknuto u Hrvatskoj kako bi se event industrija barem djelomično vratila u život nakon gotovo više od godinu dana života „na respiratoru“. Naravno, i dalje je to nedovoljno da oživi industriju u potpunosti, koja još uvijek čeka i očekuje konkretniju pomoć Vlade, ali barem se događa nešto više nego što se prethodno činilo i poduzimalo.

Početkom mjeseca, od strane Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva kulture i medija pokrenuta je platforma za procjenu rizika i certificiranje događanja kao sigurnih – okupljanja.hr, koja ima za cilj vraćanje povjerenja u sigurno odvijanje događanja i podizanje razine povjerenja posjetitelja i sudionika te normalizaciju posjećenosti, za početak, kulturnih događanja. Ostaje za vidjeti hoće li platforma zaživjeti i polučiti uspjeh.

Provedeni pilot eventi s pozitivnim rezultatima – negativnim testovima sudionika

Nezavisna udruga ugostitelja (NUU) hrabro je zakoračila u pilot projekte testnih poslovno-privatnih domjenaka bez epidemioloških mjera kako bi dokazala da oni nisu, te da se može osigurati da neće biti, mjesta širenja zaraze. Uz podršku Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 13. svibnja je održana simulacija poslovnog domjenka u Zagrebu na kojem je sudjelovalo 86 sudionika, a 15. svibnja simulacija svadbene svečanosti sa 130 sudionika.

Iz NUU istaknuli su kako je poticaj za pokretanje ovih projekata, koji imaju za cilj nadležnim vlastima dokazati da okupljanja i rad ugostiteljskih objekata mogu biti sigurni, teška situacija u kojoj se nalaze ugostitelji i event industrija. Naime, pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri mjeseca 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine iznosi 55,5%. Privremeni statistički podaci Državnog zavoda za statistiku za svih 12 mjeseci pokazuju da je u 2020. ukupan broj sklopljenih brakova pao za 22,9% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno sklopljena su 4.972 braka manje. „U Hrvatskoj imamo više od 300 catering kuća, a otprilike toliko i sala za vjenčanja. U sektoru se zapošljava više od 12 tisuća ljudi, što tu brojku čini dvostruko većom kada uzmemo u obzir cijeli niz povezanih djelatnosti koje su uključene u postupak organizacije vjenčanja, od planera, dekoratera, cvjećara, svirača, fotografa i dr.“ istaknuli su iz Udruge. Nadalje su naglasili kako iznimno veliki pad bilježi event industrija obzirom da je samo prošle godine otkazano više od 100 festivala, koji u Hrvatsku privlače gotovo milijun posjetitelja iz čitavog svijeta. Prema istraživanju koje je provela tvrtka Unison, ova industrija čini 6,3% hrvatskog BDP-a i zapošljava oko 17.000 ljudi, a procjenjuje se da će s početkom rada na tržištu ostati svega 50-60% tvrtki i zaposlenika.

Pilot event NUU

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr.sc. Dijana Mayer, istaknula je važnost cijepljenja, jer će veliki postotak procijepljenih građana uvelike pojednostaviti život i omogućiti održavanje događanja, no i puno veću mobilnost ljudi. Predsjednica Udruge, Žakline Troskot istaknula je da se projekt pripremao od ožujka ove godine i da su jako ponosni što se njihova ideja realizirala te da je uvjerena u pozitivan ishod koji će potaknuti ublažavanje restriktivnih mjera.

Osim ova dva eventa u Zagrebu, u Puli je organiziran testni kongres koji se održao 14. i 15. svibnja sa 65 sudionika, a Nacionalni stožer civilne zaštite na svojim je konferencijama za novinare potvrdio da su sva tri projekta prošla uspješno, odnosno da su svi sudionici sva tri događanja tjedan dana kasnije imali negativan nalaz na prisutnost koronavirusa SARS-C0V-2.

Ublažene mjere Stožera – dozvoljena okupljanja do 100 sudionika, na svadbama 120

Jesu li rezultati ovih pilot projekata, u kombinaciji sa smanjenjem broja zaraženih i približavanjem turističke sezone igrali ulogu u donošenju novih odluka Stožera civilne zaštite RH nekoliko dana prije isteka važećih, nije ni bitno. Svakako je pozitivna vijest da od 28. svibnja u Hrvatskoj vrijede ublažene mjere u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, prema kojima se dozvoljava okupljanje do 100 osoba (za razliku od dosadašnjih 25) i ukida zabrana privatnih okupljanja. Svadbe mogu okupljati 120 uzvanika i mogu trajati dulje od 23 sata. Javna okupljanja sada mogu trajati do 23 sata, a dozvoljeno je i održavanje sajmova na otvorenom uz obavezno nošenje maski. Novim mjerama dopušta se rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

Pilot event NUU

U restoranima vrijede klasične epidemiološke mjere poput održavanje socijalne distance, korištenje zaštitnih maski i dezinficijensa, prozračivanja prostora i ograničenje broja ljudi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je da će kod vjenčanja, svadbi, poslovnih događanja i koncerata sudionici morati ispuniti jedan od tri uvjeta - cijepljenje, preboljenje ili PCR test, no još nema službene odluke Stožera ni preporuka HZJZ vezanih za organizaciju kongresa i drugih poslovnih događanja. 

Ove mjere su na snazi do 15. lipnja, a vidjet ćemo što nas čeka dalje s ulaskom u vrhunac ljetne turističke sezone. Očekuje li nas daljnje popuštanje mjera i postepeni povratak na staro normalno i još jedna, u danim uvjetima, iznenađujuće uspješna sezona? Možemo li zahvaljujući sve većoj procijepljenosti stanovništva i najavljenim skorim EU Covid-putovnicama, na jesen očekivati postupno, a tijekom 2022. i značajnije vraćanje kongresne industrije i poslovnog turizma u život? Živi bili pa vidjeli…